Chytly mě chmury. Dobrovolník shání přímotopy pro děti i školy, povodně jim zničily kotle

Stovkám domácností povodně zničily kotle ve sklepech, dobrovolníci jim dovezli přímotopy.

Voda lidem zničila kotle

Předpovědi počasí sledují lidé v oblastech postižených nedávnými povodněmi velmi pozorně. Podle některých odhadů chybí na Jesenicku přes 200 kilometrů sítě plynového potrubí. Stovkám domácností navíc voda zničila kotle. Jedna z dobročinných sbírek se proto zaměřila na koupi přímotopů pro rodiny s dětmi a pro zasažené školy.

Dravý proud vody zničil řadu domů i v Mikulovicích na Jesenicku. Stovky dalších domácností jsou bez dodávek tepla. Živel například zaplavil rodinný dům Anety Fikáčkové. Při vší smůle měli ale obrovské štěstí – po vile na sousedním pozemku nezůstalo vůbec nic.

ČTĚTE TAKÉ: Bedly z parku či zahrady? Pozor, oblíbené houby vás mohou poslat do nemocnice

Kotel v domě ale nezachránili, voda ho zničila v době, kdy následoval výrazný pokles teplot. Rodina už opět topí díky přímotopům od soukromých dárců. „Díky bohu za tuto podporu, protože ráno jsme tu měli 15 stupňů. Vydrželi bychom to, ale máme tříletého syna, takže jsem nechtěla, aby byl nastydlý jako já,“ popsala Fikáčková.

Elektrická topení rodině zajistil Jiří Kovář. Ten na místo nejprve přijel pomáhat jako dobrovolník. Po návratu domů se ale rozhodl jednat: „Chytly mě chmury, takže jsem ještě ten večer objednal 100 přímotopů s myšlenkou, že je rozvezu mezi maminky s dětmi.“

Svůj plán následně sdílel na internetu, kde měl příspěvek obrovský ohlas. Podařilo se získat peníze na další přímotopy skrze transparentní účet, přidali se také další dobrovolníci. Do neděle stačili organizátoři dostat do potřebných míst 255 přímotopů. „Na cestě k lidem je další stovka,“ doplnil Kovář.

Přímotopy zachránily i výuku

Díky přímotopům mohli zahájit vyučování také v mikulovické základní škole. Je však jasné, že jedna várka stačit nebude. „Měli jsme zatopené kotelny. Tyto náhradní zdroje tepla jsou tak jedinou možností. Z celého srdce děkujeme za tuto nezištnou pomoc,“ uvedla vděčně zastupující ředitelka Ivana Látalová pro CNN Prima NEWS.

Další topidla míří i do Moravskoslezského kraje, například do Krnova. O tuto pomoc žádala řada místních rodin. „Domluvili jsme se, že si přímotopy mohou vyzvedávat přímo u mateřské školky,“ doplnila dobrovolnice Kateřina Hlavatá.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Vláda neobsadí některé posty po pirátských náměstcích. Dobré rozhodnutí, notuje si s opozicí

Tagy: