Hurvínek už má zase hlavu. Návratu sochy do Plzně přihlíželi i vandalové, kteří ji poničili

Sochařka Lea Vivot u upravené sochy Spejbla a Hurvínka

Socha Hurvínka už je opravená

Socha Hurvínka, které v září výtržníci urazili hlavu, už je opravená. V pondělí po desáté hodině byla přivezena na náměstí Republiky v Plzni. Její autorka Lea Vivotová ji přímo na místě zkontrolovala.

Socha Hurvínka s taťuldou Spejblem na lavičce je od roku 2020 nedílnou součástí prostoru na plzeňském náměstí Republiky. V září ale byla poškozena, když Hurvínkovi někdo urazil hlavu. Socha, jejíž autorkou je světoznámá sochařka českého původu Lea Vivotová, musela proto být převezena do slévárny k opravě.

Vandalství je barbarství! V tomhle případě je pachatel nejspíš také pořádný pitomec. 😡 #primatorPlzen ♡

Posted by Roman Zarzycký má rád Plzeň on Sunday, September 10, 2023

Připevnit hlavu zpět k soše zabralo asi tři týdny a ikonická socha už opět zdobí Plzeň. Přímo na místě ji zkontrolovala autorka. Socha, která má otáčivou hlavu, se navíc dočkala zpevnění, aby se podobný incident neopakoval.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Následky tvrdě pociťuje i tři měsíce po nehodě. Josefa srazil řidič, který měl sedět na Borech

Při přivezení sochy byli na náměstí také dva výtržníci, kteří v září sochu poškodili. Ti se sami přihlásili na policii poté, co se zprávy o poškození sochy objevily na sociálních sítích. „Na základě zveřejněné výzvy se na oddělení Plzeň-střed dostavili aktéři samotného jednání, kteří se k činu doznali,“ sdělila redakci mluvčí policie Michaela Raindlová.

Jejich rodiče jsou podle informací CNN Prima NEWS domluvení s nadací Plzeň sobě, která sochu vlastní, že se budou podílet na opravě. Původní odhad výše částky za opravu byl 100 tisíc korun, ale nyní je částka na 60 tisících. Mladíci by měli přispět veřejně prospěšnými pracemi.

K TÉMATU: Proč přišel Hurvínek o hlavu? Mladíci se předváděli, sami se nakonec policii přihlásili

Tagy:
socha Plzeň Hurvínek oprava Náměstí republiky Lea Vivot