Krutá realita české bezpečnosti. Banky si asi nevšimly, že je na Ukrajině válka, diví se Hynek

Předseda AOBP Jiří Hynek

Hynek o připravenosti na válku

Český bankovní sektor odmítá masově podporovat obranný a bezpečnostní průmysl, a to navzdory skutečnosti, že vztahy s Ruskem jsou na bodu mrazu a konec konfliktu na Ukrajině v nedohlednu. Ve vysílání CNN Prima NEWS to řekl předseda Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu ČR Jiří Hynek. Zbrojaře podle něj trápí i další problémy.

Jiří Hynek na CNN Prima NEWS je přesvědčený, že český obranný a bezpečnostní průmysl je na konflikt většího rozsahu připraven. Pochybnosti však vyjádřil nad stavem subdodavatelských řetězců a zejména bankovního sektoru. Bez jeho pomoci prý zbrojaři nejsou schopni dostatečně rychle rozšiřovat své výrobní kapacity.

ČTĚTĚ DÁLE: Záběry ohnivé demolice stomilionového tanku. Ukrajinci ho zlikvidovali dronem za pár tisíc

„Bankovní sektor musí začít financovat obranný průmysl, a to ne občas, ale masově,“ uvedl Hynek, který v roce 2018 neúspěšně kandidoval na post prezidenta České republiky.

Zbrojařské společnosti podle něj mají nejen problém dosáhnout na běžné bankovní služby, jako je například úvěr, ale banky jim často odmítají i zřídit účet či provést platbu. Například ČSOB na síti X napsala, že se zdráhá zapojit do jakéhokoli druhu činností souvisejících se zbraněmi a zbrojením.

„Je to krutá realita. Jsou to korporáty, rozhodování tam trvá velmi dlouho. Možná si vedení některých bank ještě nevšimlo, že je válka na Ukrajině,“ pronesl.

Dalším problémem, který obranný průmysl trápí, je nedostatek kvalifikované pracovní síly. Ve výrobním procesu může pomoci robotizace, nejslabší místo se však nachází v oblasti vědy a výzkumu. Nejedná se přitom o problém specifický pouze pro bezpečnostní průmysl. „Když se podívám, kolik mladých lidí se dnes hlásí na technické obory, tak mě děsí budoucnost průmyslu jako takového,“ dodal Hynek.

Tagy:
válka banka průmysl Ukrajina zbrojní průmysl Jiří Hynek ruská invaze na Ukrajinu