Záběry ohnivé demolice stomilionového tanku. Ukrajinci ho zlikvidovali dronem za pár tisíc

Ukrajinci zničili ruský tank.

Exploze ruského tanku

Ukrajinští vojáci u Avdijivky zničili ruský tank T-80BVM, jehož cena přesahuje 90 milionů korun. K likvidaci modernizovaného kolosu přitom stačil obyčejný dron, který stojí asi 10 tisíc korun. Ukrajinci využívají konstrukční slabiny ruských tanků, která spočívá v umístění munice přímo pod dělovou věží. Bližší okolnosti zveřejněných záběrů obsahujících mohutnou explozi je v průběhu ruské agrese složité nezávisle ověřit.

„Zásah ukrajinského dronu vedl ke vzplanutí munice uložené v ruském tanku,“ uvedlo ukrajinské ministerstvo obrany stručně ve svém prohlášení na sociální síti X. O úder se postaralo Středisko speciálních operací „A“.

Na záběrech je vidět nálet sebevražedného dronu na modernizovaný ruský tank typu T-80. Ukrajinský operátor navedl bezpilotní letoun na zádní část tankové věže, v níž se obvykle ukrývá velké množství munice. Po nárazu došlo k jejímu vzplanutí, což způsobilo katastrofickou explozi.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Záběry brutálního úderu na ruské vojáky. Přežila jen myš, lezla po mrtvém okupantovi

Další okolnosti střetu doplnil Igor Suško z washingtonské neziskové organizace Wind of Change Research Group. „Velkolepé odstranění ruského tanku u doněcké Avdijivky. Práci vykonal ukrajinský dron za 500 dolarů,“ konstatoval aktivista ukrajinského původu na sociálních sítích.

Podle Suška Ukrajinci zničili tank T-80BVM, jehož přibližná cena odpovídá asi čtyřem milionům dolarů (přes 90 milionů korun). I když jde o výraznou modernizaci původního typu T-80, konstruktérům se očividně nepodařilo zcela odstranit nejvýraznější slabinu této řady – tedy riziko detonace munice uvnitř stroje.

Může za to konstrukční chyba, konkrétně fakt, že některé tanky skladují až 40 střel v zásobníku hned pod dělovou věží, což je činí extrémně zranitelnými. I nepřímý zásah totiž může způsobit vzplanutí veškeré munice uvnitř stroje, což celou věž obvykle vystřelí několik metrů do vzduchu. Toto riziko navíc výrazně umocňují moderní protitankové řízené střely, které Ukrajině posílají západní země.

Válka na Ukrajině přinesla již celou řadu záběrů zachycující odpálené dělové věže tanků, které se povalují desítky metrů od zbytku vraků. Ještě častěji než tank T-80 slabinou trpí starší typ T-72.

Tagy: