Přes 30 kilo výbavy, v poklusu a blátě. Český bojovník na Ukrajině popsal, co si bere do akce

Voják na Ukrajině, ilustrační snímek

Český bojovník na Ukrajině ukazuje svou vojenskou výbavu

Balistická vesta, zbraň, několik zásobníků s municí i lékárnička. Vojáci na Ukrajině si do akce berou nemalou výbavu, která může vážit klidně přes 30 kilogramů. Své o tom ví i „Arisu“, český dobrovolný bojovník, který redakci CNN Prima NEWS ukázal, co vše musí na sebe navléct, než vyrazí na bojiště. Není toho ani zdaleka málo.

„Začneme taktickým opaskem, na kterém je umístěna lékárníčka, granáty, zásobníky a odhazovák na prázdné zásobníky,“ říká v úvodu videa Čech, který se rozhodl postavit na stranu obránců a přihlásit se do řad bojovníků v mezinárodní legii. Už na první pohled je jasné, že nejde o nejlehčí kus výbavy.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Záběry totální demolice ruského konvoje. Útok okupantů na Kupjansk se stal terčem posměchu

Zatímco si nasazuje a utahuje soupravu s několika většími i menšími kapsami, pomalu se už poohlíží po mnohem těžším kusu výzbroje. „Teď je na řadu neprůstřelná vesta,“ odhadne reportér CNN Prima NEWS Matyáš Zrno, který navštívil zázemí českého bojovníka. Vestu v rychlosti potěžká a zaznamenává i český znak na ní.

„Je to NAFO, který jsem dostal od kluků, kteří nás taky podporují,“ podotkl Arisu. Odkazoval tím na obří celosvětové internetové hnutí vtipálků, kteří skrze memy a vtipy bojují proti ruské propagandě. Sami nicméně pořádají úspěšné sbírky na podporu ukrajinských obránců.

K NAFO (North Atlantic Fellas Organization) se přihlásila také řada Čechů, určitým poznávacím znakem bývá profilová fotka členů – v uniformě či teplákové soupravě oblečený nebo puškou ozbrojený japonský pes šiba inu.

Na neprůstřelné vestě s balistikou vepředu i vzadu jsou další kapsy se zásobníky, které celé soupravě přidávají kilogramy navíc. Nechybí ani popruh na samotnou pušku pro pohodlnější nošení. „V plné výbavě včetně batohu to vše váží okolo 30 kilogramů,“ doplňuje Arisu, nyní již s nasazenou helmou s nočním viděním.

Tři kilometry pěšky v blátě a s těžkou výbavou

Co se týče obsahu batohu, tam záleží na samotném zadání mise. „Podle toho, jestli jdeme na jeden den, nebo více dní. Ale převážně v tom nosíme munici, jídlo a vodu,“ popisuje Čech, který si nakonec bere do ruky i tu nejdůležitější součást výbavy – útočnou pušku. Tu si připíná na popruh.

S tím vším se musí vojáci často brodit přes zablácené bojiště. „Buďto jdeme do útoku, nebo na stacionární pozice. Většinou jdeme okolo dvou nebo tří kilometrů pěšky,“ uzavírá Arisu, který doposud bojuje v mezinárodní legii na ukrajinském Donbasu.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Ruské obrněné vozidlo ujelo bezradnému vojákovi, který na něj nestihl naskočit. Celé jeho marné počínání přitom sledoval ukrajinský dron.

Tagy:
válka zbraň voják Ukrajina výbava zbraně Čech Donbas Matyáš Zrno válka na Ukrajině Neprůstřelná vesta ruská invaze na Ukrajinu NAFO český bojovník