I měsíc po nákaze černým kašlem trápí Dušana únava a slabost. Vše začalo běžnou rýmou

Kašel

Pacient s černým kašlem

Černý kašel se dál šíří Českem. Největší nárůst nakažených přetrvává v Jihočeském kraji středních Čechách a kraji Vysočina. Praktičtí lékaři zaznamenali vyšší zájem o očkování, za první tři měsíce tohoto roku to bylo 21 tisíc lidí. Šíření infekce by podle hygieniků mohly zpomalit velikonoční svátky.

Začalo to jako běžná rýma. Jenže za pár dnů se stav pana Dušana zhoršil. „Nejhorší to bylo v noci, úmorný kašel, bolela mě žebra,“ líčil pro CNN Prima NEWS. Ani několik týdnů po prodělané nemoci se necítí dobře. Horečka a dávivý kašel sice pominuly, únava a slabost přetrvávají.

ČTĚTE TAKÉ: Za šíření černého kašle může vyvanutí imunity, sdělila expertka. Těhotným doporučila přeočkování

„Už je to měsíc. I když je kašel lepší, tak to není ono. Zadýchávám se, je to nepříjemné,“ pokračoval pan Dušan. Jak redakci sdělil praktický lékař Petr Keller, zhoršení zdravotního stavu by se postupem času mělo mírnit. „Dává se symptomatická terapie. Příznaky mohou setrvávat několik týdnů po dobrání antibiotik,“ vysvětlil.

Loni evidovali hygienici na jihu Čech 27 případů černého kašle. Za poslední tři měsíce letošního roku to bylo více než 900. „Největší výskyt máme ve věkové skupině 15 až 19 let, ale vysoká nemocnost je hlášena také ve věkové skupině 10 až 14 let,“ přiblížila pro CNN Prima NEWS Kvetoslava Kotrbová, ředitelka Krajské hygienické stanice Jihočeského kraje.

Pečovatelské domy pro seniory naopak hlásí jen minimum případů. Svým klientům přesto doporučují přeočkování. U většiny lidí hraje hlavní roli cena vakcíny. „Myslím, že očkovací látky by měly být zdarma dotované státem,“ sdělil redakci oslovený muž. „Záleží na ceně a jaký by byl doplatek,“ dodala oslovená žena.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Další úmrtí na černý kašel v Česku. Nemoci podlehla starší žena, nakažených stále přibývá

„Jsou ale lidé, kteří se očkovat nechají už proto, že mají malé dítě nebo se chystají na návštěvu k příbuzným,“ přiblížil pro CNN Prima NEWS praktický lékař Karel Wróbel. Podle hygieniků by šíření nákazy mohly zpomalit velikonoční svátky. Zda tomu tak bude, ukáže nadcházející týden.

Tagy: