Černý kašel se zprvu jeví jako běžná viróza. Lékaři mají při určení diagnózy těžkou pozici

Nemocná žena s kašlem

V Česku letos zemřel první člověk na černý kašel

V Česku řádí černý kašel, jeden člověk dokonce zemřel. Od začátku roku je hlášeno už více než 3 100 případů. Oficiální čísla počtu nemocných s černým kašlem jsou jen špičkou ledovce. Praktičtí lékaři se domnívají, že nakažených je mnohem víc, u spousty lidí se ale na nemoc vůbec nepřijde.

„Týká se to hlavně očkovaných, zejména těch, kde je od vakcinace delší odstup, ale ještě protilátky mají. Ti se mohou nakazit, ale projevy nemoci u nich mohou být výrazně mírnější, takže je ani nikdo neotestuje. Infekční jsou ale úplně stejně, i když tím, jak méně kašlou, pochopitelně také méně vylučují tu bakterii,“ popsal pro CNN Prima NEWS liberecký pediatr Zdeněk Skalický.

ČTĚTE TAKÉ: Chlíbek: Počty nakažených černým kašlem porostou. Nejsme na vrcholu, respirátor není ostuda

Lékaři mají dvě možnosti, jak černý kašel u pacienta potvrdit. Nejrychlejší je tzv. PCR test, kdy se v laboratoři vyhodnotí hluboký stěr z nosohltanu, odběr vzorku probíhá prakticky stejně jako u testů na covid.

„Tento test je ale průkazný především v prvních dvou týdnech onemocnění, pak jeho spolehlivost klesá,“ upozornil pediatr. Spolehlivější metodou je srovnání množství protilátek v krvi s pomocí dvou odběrů v odstupu zhruba několika týdnů, tam ale potvrzení obvykle přichází ve chvíli, kdy už nemoc odeznívá.

Zjištění po třech týdnech

O tom, že diagnostikovat černý kašel není jednoduché, se přesvědčili i rodiče šestnáctiletého chlapce z Jablonce nad Nisou. „Syn měl nejprve zhruba týden klasickou virózu, pak se na týden výrazně zlepšil a odjel se školou na pobyt do zahraničí. Tam začal velmi silně kašlat, obvykle třikrát, čtyřikrát za den, jinak mu nic nebylo. Když se vrátil, šli jsme k lékařce,“ popsal otec středoškoláka. Doktorka na základě symptomů raději rovnou nasadila antibiotika, která měla za cíl, aby po dobrání už nebyl infekční. Současně udělala také stěr z nosu, ten ale vyšel jako negativní.

Chlapec přitom kašlal ještě další dva týdny stejným způsobem, po většinu dne mu nic nebylo, pak náhle dostal záchvat kašle, dusil se, několikrát se i pozvracel. „Po třech týdnech šel na kontrolní odběr krve a experti z laboratoře to podle změny počtu protilátek vyhodnotili jako odeznívající pertusi, tedy černý kašel,“ popsal otec s tím, že jeho syn byl proti němu očkovaný před pěti lety.

Včasnou diagnostiku navíc komplikuje i to, že černý kašel zprvu vypadá jako běžná viróza. „Nemůžeme testovat každého, kdo tři dny kašle, to bychom laboratoře zcela zahltili, je to velmi individuální. Důležitý je klinický obraz pacienta, ale i to, zda byl v úzkém kontaktu s někým, kdo černý kašel prodělal nebo prodělává,“ zdůraznila pro CNN Prima NEWS Zuzana Kofferová, liberecká praktická lékařka pro dospělé.

V případě potvrzení černého kašle nasazují lékaři antibiotika. „Ta léčba má ale pouze protiepidemický účinek, my tím ukončíme infekčnost toho člověka, aby mohl zpátky do kolektivu, ale kašel nezmizí, ten přetrvává klidně i několik týdnů. Nezpůsobuje ho totiž samotná bakterie, ale toxin, který vylučuje,“ vysvětlila lékařka.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Černý kašel má letos v Česku první oběť. Počty nakažených se blíží historickému rekordu

Tagy: