Expertka: Za šíření černého kašle může vyvanutí imunity. Těhotným doporučila přeočkování

Mikrobioložka a viroložka Hana Zelená

K věci (82)

Proočkovanost proti černému kašli je v Česku ve srovnání se státy Evropské unie vysoká, řekla v pořadu K věci na CNN Prima NEWS mikrobioložka a viroložka Hana Zelená. Vyjmenovala rovněž hlavní faktory šíření tohoto onemocnění a odmítla, že by s ním úzce souvisela migrační vlna. Expertka také doporučila těhotným ženám, aby se nechaly přeočkovat.

Zelená poznamenala, že pro černý kašel není stanovená hranice počtu případů, jež by znamenala vyhlášení epidemie. „Podle definice Světové zdravotnické organizace (WHO) se o takové situaci mluví v případě, kdy nastanou neobvykle vysoká čísla nakažených v daném místě a čase. Z tohoto hlediska Česko čelí epidemii této nákazy,“ řekla odbornice.

K TÉMATU: Chlíbek: Počty nakažených černým kašlem porostou. Nejsme na vrcholu, respirátor není ostuda

Česko se řadí mezi nejvíce proočkované země napříč EU, proto se objevují názory, že častější výskyt nemoci souvisí s pobytem cizinců. „Migrační vlna se šířením černého kašle vůbec nesouvisí. Hlavním problémem je především skutečnost, že imunita po několika letech po očkování rychle klesá a dochází k jejímu vyvanutí, a to zvláště u lidí, kteří byli očkováni celulární vakcínou,“ objasnila Zelená v pořadu K věci.

Tento druh očkování, který se u nás zavedl v roce 2007, je podle ní šetrnější, ale zato méně účinný než původní celobuněčná vakcína, která dokázala vyvolat imunitu srovnatelnou s proděláním nemoci. „Vyvolávala však nežádoucí účinky. V USA se objevily i případy dětí s kontraindikacemi, takže rodiče začali tuto vakcínu i celosvětově odmítat,“ vysvětlila expertka.

Podle mikrobioložky může za vysoký výskyt případů černého kašle i to, že bakterie onemocnění se v souvislosti s vakcinací geneticky adaptovala. „V Evropě se tak hojně vyskytuje tato varianta s modifikovaným genem pro toxin, jenž je viníkem klinických příznaků onemocnění,“ konstatovala. Připomněla rovněž, že lékaři pracují se stále lepší diagnostikou než před lety, takže unikne méně případů.

Současně doporučila přeočkování i těhotným ženám. „Mělo by proběhnout v posledním trimestru gravidity, kdy si tělo vytvoří nejvíce protilátek, jež předá novorozenému dítěti. Opětovná vakcinace je ale dobrá i pro ženy, které těhotenství teprve plánují,“ zdůraznila Zelená.

Ve vysílání CNN Prima NEWS k tomu vyzval i vedoucí Národní jednotky dohledu nad tuberkulózou Jiří Wallenfels. „Nechápu, proč ohledně vakcinace těhotných žen panují obavy. Očkovat je na rozhraní druhého či třetího trimestru je nejlepší přístup,“ řekl expert.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Boj proti černému kašli: Očkování by mohly hradit pojišťovny, vakcíny již nyní rychle mizí

Tagy: