I na Štědrý den se lidé nechávali testovat na COVID-19. Nechtějí nakazit příbuzné

Pražská Fakultní nemocnice Královské Vinohrady testovala 24. prosince 2020 dopoledne zájemce o antigenní testy na covid.

Lidé se i dnes, na Štědrý den, nechávali testovat na COVID-19. Důvodem bylo u mnohých to, že se chystali na návštěvu svých příbuzných a nechtěli je nakazit. Zájem byl velký, termíny na testování byly často zarezervované už dlouho dopředu.

Na otestování PCR testem čekal před osmou hodinou v Thomayerově nemocnici mladý muž, kterému se v pátek v práci udělalo špatně a s praktickou lékařkou se mu podařilo spojit až v úterý. „Na to konto jsem tady na Štědrý den ráno. Je to také v zájmu mých kolegů, protože někteří mi říkali, že by jinak neodcestovali na svátky. Pokud by můj výsledek testu byl pozitivní, museli by stornovat plánované návštěvy, plánované akce,“ uvedl.

Poté, co se dozví výsledek, ho čeká ještě spousta telefonátů kolegům z práce. Sám se ale za příbuznými letos nechystá, z obavy, aby je nenakazil, rodinné návštěvy odložil.

Na bezplatné antigenní testování přišly do nemocnice také dvě ženy se dvěma dětmi. Na dotaz, proč se rozhodly podstoupit test na Štědrý den, odpověděly, že dřívější termíny byly už v rezervačním systému rozebrané. „Chystáme se právě za maminkou, které je čtyřiaosmdesát, takže radši z preventivních důvodů, abychom si byly jisty, že ji nenakazíme,“ řekly. Shodly se také na tom, že všechny vánoční tradice ale ještě dnes stihnou.

Termíny byly rozebrané už dlouho před Vánoci

Veliký zájem byl o testování ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze, za dopoledne zvládli pracovníci odběrového místa odbavit téměř 400 zájemců. „Ještě v půl dvanácté čekalo na odběr skoro 100 lidí. Všechny jsme odbavili,“ sdělila mluvčí nemocnice Marie Heřmánková. Ve vinohradské nemocnici dnes otestovali 174 lidí, dva z nich měli pozitivní výsledek.

Termíny na antigenní testování, které je pro veřejnost od minulého týdne zdarma, byly v hlavním městě už dlouho před Vánoci rozebrané. V pátek 25. prosince by měla mít odběrová místa podle ministerstva zdravotnictví zavřeno a otevřou se opět 26. prosince, ale jen někde na dopoledne. Zavřeno bude taktéž 1. ledna. Odběrová místa v pražských nemocnicích mají podle rezervačního systému volné termíny většinou až kolem Silvestra, některá až po Novém roce.

Tagy: