Osmileté dívky používají krémy proti vráskám, vidí to na internetu. Hazard, varují lékaři

 Mladé dívky používají podle odborníků nevhodné krémy pro starší ženy. (Ilustrační foto)

Nebezpečné krémy na obličej

Mezi mladými dívkami v Česku se šíří trend extrémní péče o pleť. Děvčata – a výjimkou nejsou podle lékařů ani osmileté dívky – se nechávají inspirovat videi na sociálních sítích a používají přípravky, které jsou vhodné pro starší ženy. Fotkami se pak chlubí na svých profilech. Podle dermatologů ale velmi hazardují. Mohou si tím totiž způsobit zdravotní problémy včetně trvalého poškození pleti.

Teenagerky Magdaléna a Anna pravidelně pečují o pleť a obě se v tomto směru inspirovaly na sociálních sítích. „Nechceme být vrásčité, takže to sledujeme,“ řekla Magdaléna redaktorce CNN Prima NEWS. „Člověk se tomu nevyhne, i kdyby to vidět nechtěl,“ dodala Anna.

ČTĚTE TAKÉ: Pozor na prudce jedovatou rostlinu, roste i v Česku. Expert poskytl několik rad

Jenomže podle odborníků jsou masky, peelingy nebo přípravky s látkami zpomalujícími stárnutí naprosto nevhodné pro mladé dívky a mohou jim způsobit i nevratné poškození pleti. „Pokud máte zdravou hezkou pleť, tak to zkrátka v útlém věku nepotřebujete. Kyselinkám bych se vyhnul do dvacátého, dvaadvacátého roku,“ sdělil estetický lektor Petr Zach pro CNN Prima NEWS. Do desátého roku trpí až dvacet procent dětí na atopický ekzém nebo na alergie, přidala dermatoložka Monika Arenbergerová.

Populární jsou mezi mladými i přípravky s retinolem. Ten minimalizuje příznaky stárnutí. Jeho použití ale doporučují lékaři až při prvních známkách vrásek, tedy okolo 25. roku. „Mladá slečna si krém s retinolem aplikovala kolem oka a vznikl tam zánět nejen kůže v očním okolí, ale i zánět spojivky,“ popsala Arenbergerová jeden z případů, kdy se použití takové kosmetiky nevyplatilo. „Mladá děvčata si kupují silné retinoidy, exfolianty, a pak s nimi deset let poté řešíme třeba pigmentace a poškození kůže,“ doplnil Zach.

Pokud se pleť dlouhodobě setkává s kosmetikou, která ji dráždí, způsobuje to další komplikace. „Mohlo by dojít k ekzémům, může to způsobit například velké podráždění v okolí očí, po kontaktu se sluníčkem výrazné začervenání,“ vyjmenovala možné komplikace pro CNN Prima NEWS také lékařka Linda Řandová.

Potíže už připouštějí i Magdaléna s Annou, se kterými mluvila reportérka CNN Prima NEWS. „Koupila jsem si masku, kterou všichni doporučovali, a pak mi zčervenal obličej a svědil mě,“ přiznala Magdaléna. „Měla jsem víc pupínků, červenou pleť a bylo mi nepříjemné, že jsem za to dala spoustu peněz,“ dodala svou zkušenost Anna. Někteří lékaři volají po regulaci prodeje, jako je tomu například ve Švédsku. Tam si takové přípravky může mladistvý koupit jen v doprovodu rodiče.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Nepodceňujme slunce v Česku, tvrdí Arenberger. Popsal výhody opalovacího krému ve spreji

Tagy: