Pozor na prudce jedovatou rostlinu, roste i v Česku. Expert poskytl několik rad

Prudce jedovatý náprstník červený

Nebezpečné rostliny na zahradách

Jedna z nebezpečných rostlin, náprstník červený, začíná kvést v červenci. Zrádná je především tím, že má desítky barevných květů a na první pohled vypadá neškodně. Rostlina je ale prudce jedovatá, varují odborníci. Podle expertů je nejúčinnější první pomocí rychle omýt postižené místo a vzít k lékaři i utrženou rostlinu.

Náprstníky patří k nejjedovatějším rostlinám. Květy jsou přitom na pohled hezky barevné a ve volné přírodě jich mohou být i stovky na jednom místě. Často se také vyskytují na zahrádkách a ke kontaktu s člověkem tak může dojít velmi snadno. Náprstník je ale prudce jedovatý a k otravě stačí i dva listy rostliny.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Bidenův kardinální přešlap na summitu NATO. Zelenského představil jako Putina

„Náprstník obsahuje jedovaté glykosidy. V koncentracích, které se nacházejí v rostlinách, jsou pro lidi smrtelně jedovaté,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS vědecký pracovník Botanického ústavu AV ČR František Krahulec.

Pozor by si měly dát zejména rodiče, protože děti mohou barevné květy lákat. „Při kontaktu bych doporučoval co nejrychleji umýt ruce. V nejlepším případě by se ale měl střet rostliny s dítětem úplně znemožnit,“ dodal Krahulec.

Náprstník je známý svou extrémní hořkostí a je prakticky nepoživatelný. V případě podezření na otravu je dobré kontaktovat lékaře. Mezi prvotní příznaky otravy patří zánět v ústech, nevolnost nebo zvracení.

A jak by měla vypadat optimální první pomoc? Podle Ivana Dvořáka z pěstitelské poradny Českého zahrádkářského svazu je dobré nebezpečnou rostlinu utrhnout a vzít s sebou k lékaři. „Základ je postižené místo umýt mýdlem, vypláchnout sliznice nebo kloktat,“ řekl.

Lidé by si proto měli dát pozor na to, co pěstují na svých zahrádkách. Oblíbenou rostlinou je i durman obecný, který je ale podobně jedovatý.

Tagy:
zahrada rostliny příroda náprstník Botanický ústav Akademie věd České republiky František Krahulec jedovatá rostlina