Skiareály praskaly ve švech i na Nový rok. Monínec sjezdovku raději zavřel

Sáňkaři na Monínci

Nepořádek na horách

Jak to vypadá v novém roce na horách, když se nesmí lyžovat? Novoroční počasí vylákalo ven tisíce lidí, kteří vyrazili na čerstvý vzduch na sjezdovky. Jako v předchozích dnech vyměnili lyže za boby a sáňky. Ovšem některé skiareály řekly dost kvůli velkému množství návštěvníků.

I první den nového roku skiareály praskaly ve švech. Osazenstvo je ale kvůli zákazu lyžování úplně odlišné. Ve Špindlerově Mlýně namísto lyžařů teď sjezdovky obsadili sáňkaři a bobaři. Ti si kopec můžou buď vyjít pěšky, nebo je lanovka vyveze až nahoru na Medvědín.

Monínec sjezdovku uzavřel

„Rodiny s dětmi vyjdou ven a hledají aspoň ten kousek sněhu, který teď je, a ten je samozřejmě ve většině už jen ve skiareálech. Je tam všude možně plno pekáčů, se sáňkami a podobně,“ uvedl ředitel Asociace horských středisek Libor Knot.

To ve skiareálu Monínec se ve čtvrtek rozhodli, že sjezdovku, kam v předchozích dnech mířily masy lidí bobovat a sáňkovat, nakonec raději uzavřou. „V areálu už to pak vypadalo trošku katastroficky, nebo ne katastroficky, ale těch lidí už bylo opravdu strašně moc. Potom došlo k doporučení policie, že bychom měli zabraňovat shromažďování a že bychom neměli povolovat ani sáňkování,“ vysvětlil ředitel Areálu Monínec Jaroslav Krejčí.

Špindlerův Mlýn omezení neplánuje

Podle ředitele areálu navštěvovalo Monínec během vánočních svátků i několik set lidí denně. K sáňkování a bobování měli k dispozici sjezdovku přímo pod hotelem. V pátek už ale lidé vyrazili spíš jen na novoroční procházku. „Přišli jsme se hlavně projít, protože ten čerstvý vzduch potřebujeme,“ řekla jedna z návštěvnic. „Chtěli jsme se podívat na sníh. Malý ho nikdy pořádně neviděl. A chtěli jsme si zkusit boby, dostal je pod stromeček. Tak se nám to podařilo aspoň takhle, když nás nepustili na sjezdovku,“ dodal další.

Ve Špindlerově Mlýně se prý omezení neplánuje. Sjezdovky jsou dostatečně zabezpečené a lidem na ně nikdo vstup zakazovat nebude.

Tagy: