Idioti, kuřecí mozky a zbabělci. Slováci jsou zděšeni z bitky chuligánů přímo na hřišti

Ostuda slovenského fotbalu. Tak se mluví o zápasu Spartaku Trnava se Slovanem Bratislava, který trval jen 15 minut.

Výtržníci na Slovensku

Měl to být sportovní svátek mezi prvním a druhým týmem tabulky. Nakonec to skončilo jednou z největších ostud v dějinách slovenského fotbalu. Derby mezi Spartakem Trnava a Slovanem Bratislava se totálně zvrtlo v 15. minutě, kdy se fanoušci obou znepřátelených táborů brutálně porvali přímo na hřišti. Ze záběrů je patrné, že někteří z nich skončili v bezvědomí. Nevídaný incident se strhl poté, co trnavští příznivci vyšplhali na střechu tribuny, kde se nacházeli fanoušci soupeře a zasypali je dýmovnicemi.

„Velmi špatná reklama pro slovenský fotbal. Všichni jsme se s očekáváním těšili na nedělní derby a potom vám to po necelých patnácti minutách totálně zkazí pár lidských primitivů,“ prohlásila ikona slovenské fotbalové reprezentace Róbert Vittek. Těch rozdivočených fanoušků ovšem nakonec jen pár, ale celkem hodně.

Fotbal se v City Areně hrál pouhých 15 minut. Pak začala „Bitva o Trnavu“, která ale s fotbalem neměla nic společného. Část trnavských příznivců se dokázala dostat na střechu tribuny, pod kterou fandil tábor Slovanu Bratislava. Domácí příznivci vyvěsili transparent s nápisem „Vždycky jsme nad vámi“. A pak na hostující kotel házeli dýmovnice.

Tuto provokaci fanoušci Slovanu neustáli. Respektive tak to tvrdí bratislavská strana. Názor Trnavy je takový, že někteří bratislavští chuligáni naplánovali obsazení hrací plochy a bitku s rivaly ze Spartaku plánovali delší dobu dopředu. Trávník se každopádně za chvíli proměnil ve válečnou zónu, jak ukazují videomateriály pořízené z tribun.

„Měla to být oslava fotbalu, místo toho to byla oslava absolutní neférovosti a hanby. Je mi líto všech, kteří toho včera byli svědky. Já bych své dítě na něco podobného nikdy nepustil,“ napsal Marián Gáborik, někdejší slovenský hokejista s pěknou kariérou v zámořské NHL. Na zápase, který trval jen chvíli, se byl osobně podívat. Stejně tak jiný bývalý hráč z kanadsko-americké ligy Boris Valábik.

„Mám extrémní averzi vůči zbabělcům, kteří kopou do někoho, kdo je v bezbranné pozici. V NHL jsou jiní borci a jiní rváči, ale kodex říká, že pokud je někdo na zemi, je konec. Nicméně vidím, že ne každý zná férovku, na jakých vyrůstali praví chlapi a ne padavky dneška. Zbabělci, pokud si myslíte, že toto někoho z vás udělá chlapem, prorazili jste jakékoliv dno, které i vaše zakrslé kuřecí mozečky dokáží vnímat. Toto z vás dělá ubohé připos*ané idioty, určitě ne pravé muže,“ vzkázal ostře Valábik.

Tohle se neděje už nikde ve světě

Po 45 minutách od začátku hromadné bitky přišel hlavní rozhodčí Filip Glova na trávník a rozpažil. Tím zápas za stavu 0:0 kvůli obrovskému skandálu definitivně ukončil. Nyní je řada na prezídiu Unie ligových klubů, aby rozhodlo o tom, jak s událostmi naložit. Není divu, že Spartaku hrozí kontumace.

Původně se o očekávaném utkání mluvilo jako reklamě na slovenský fotbal. To se prakticky podařilo, protože o dění při duelu Trnavy se Slovanem informoval i renomovaný francouzský deník L´Equipe. Jen tedy ne v souvislostech, v jakých by si na Slovensku přáli.

„Stanovisko musí vynést ti kompetentní. Za nás mohu říci jen tolik, že to měl být svátek fotbalu, ale nakonec je to ostuda fotbalu. Jednoznačně je třeba se z toho poučit, protože toto se neděje už nikde ve světě. Je třeba tomu předejít. Mrzí nás to. Chtěli jsme ten zápas i dohrávat, protože jsme si na Slovan věřili, ale bohužel to nedopadlo,“ prohlásil Michal Gašparík, trenér Trnavy, která byla před utkáním druhá za Slovanem jen o skóre.

Nejvyhrocenější nepokoje byly ukončeny ve chvíli, kdy zasáhla pořadatelská služba – chuligány se podařilo zahnat zpět, ale šarvátky pokračovaly i v hledišti. Těžkooděnci poté vyklidili sektor hostujících příznivců masivně používajících pyrotechniku. Podle slovenských médií byl minimálně jeden fanoušek přímo na hřišti ošetřen, načež byl dopraven na nosítkách do útrob stadionu.

Tagy:
Slovensko Bratislava NHL nepokoje fotbal sport fanoušci FC Slovan Liberec ŠK Slovan Bratislava Spartak Trnava chuligáni Trnava Marián Gáborik Róbert Vittek Michal Gašparík FC Spartak Trnava Boris Valábik