Imunolog: Flegrovy návrhy mi přijdou absurdní. Chce lockdownem zavírat lidi

Jaroslav Flegr v 360°

Počet nakažených v Česku rapidně stoupá. Podle epidemiologa Jaroslava Flegra vláda nejedná dostatečně rychle a měla by přijmout ráznější opatření. Imunolog Jiří Šinkora se proti jeho tvrzení ostře ohradil. Flegr podle něj zbytečně straší veřejnost. „Dosud vám nevyšla žádná z předpovědí,“ vyčetl mu v pořadu 360° na CNN Prima NEWS.

„Čísla nakažených jsou v současné době velmi špatná. Takto rychlý nárůst jsme neměli ani loni. Jestliže se počet nemocných udrží v této výši, za týden bude mít Česká republika 7 000 nakažených, a do čtrnácti dnů by se mohla přiblížit loňským rekordům,“ řekl ve vysílání epidemiolog Jaroslav Flegr.

„Co se stalo na jaře a podzim, už se opakovat nebude. Mnoho lidí podstoupilo očkování nebo získalo imunitu. Když se podíváme na počet hospitalizovaných, křivka je jiná,“ odporoval mu Šinkora. Podle jeho názoru se vláda restrikcemi snaží přinutit veřejnost k očkování, aniž by zohledňovala přirozenou imunitu.

Přísnější opatření i vysoké pokuty

Flegr je však přesvědčený o tom, že dosud přijaté restrikce jsou nedostatečné. „Tato opatření jsou skvělá, ale měla tu být již před měsícem. Kdybychom chtěli snížit počty nakažených, lidé by museli nosit respirátory ve všech místnostech a na dodržování opatření by se muselo patřičně dohlížet,“ uvedl. Podle epidemiologa by měla vláda zavést i vysoké pokuty, které by občany donutily hygienická pravidla dodržovat.

„Budeme se zavírat do lockdownu jak do klecí každý rok i přesto, že je velká část populace očkovaná či imunní? Návrhy pana Flegra mi přijdou absurdní,“ oponoval Šinkora.

Podle zástupce restauratérů v rámci Asociace malých a středních podniků Luboše Kastnera dává veřejnost příliš velkou váhu odborným diskusím mezi imunology a docenty, ale na ekonomické důsledky podnikatelů se zapomíná. „Náš obor je vnímán tak, jako by byl všech. Vadí nám hrubá síla, se kterou s námi vláda jedná. Vyzývám tak restauratéry, aby systém dodržovali, ale pojďme najít nějakou shodu s hlavní hygieničkou,“ uvedl.

Tagy: