Inaugurace Petra Pavla krok za krokem: Harmonogram, ceremoniály i překvapení pro veřejnost

Petr Pavel se ve čtvrtek oficiálně stane čtvrtým prezidentem České republiky. Jeho inaugurační den začne už o středeční půlnoci svěšením standarty a zavřením Brány gigantů, dopoledne na program naváže obědem na Pražském hradě a vše skončí v katedrále sv. Víta. Ve srovnání s předchozími hlavami státu se pozvaní hosté i veřejnost dočkají několika novinek. Redakce CNN Prima NEWS přináší podrobný přehled průběhu inaugurace Petra Pavla a kompletní harmonogram.

Armádní generál ve výslužbě vystřídá po deseti letech dosavadního prezidenta Miloše Zemana. Slavnostnímu uvedení do funkce předchází série větších i menších ceremoniálů, vystoupení a zvyklostí. Inaugurace není jen událostí pro pozvané hosty – na své si přijde i široká veřejnost, která se může s nově jmenovaným prezidentem v několika momentech pozdravit.

Zájemci mohou průběh inaugurace sledovat na třetím hradním nádvoří či na Hradčanském náměstí na velkoplošných obrazovkách, případně dát přednost pohodlí domova a sledovat speciál CNN Prima NEWS. Níže najdete kompletní přehled ke čtvrtečnímu slavnostnímu dni.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Inaugurace generálů. Ludvík Svoboda přísahal na socialismus, Petr Pavel slíbí věrnost republice

Středeční půlnoc – zahájení inauguračního aktu

Vše začíná už půlnočním svěšením prezidentské standarty na Pražském hradě, čímž symbolicky skončí Zemanův mandát. Během tohoto aktu zahraje Hudba Hradní stráže na prvním nádvoří státní hymnu. Poté následuje uzavření Brány gigantů, dělící Hradčanské náměstí od prezidentského sídla. Jde o náznak, že je Pražský hrad dočasně neobsazen.

11:50 – příjezd zvoleného prezidenta na Pražský hrad

Brána gigantů se opět otevře až dopoledne s příchodem Petra Pavla a jeho ženy Evy. Během průchodu hlavním koridorem do vnitra Pražského hradu zazní fanfára Standarta. Nový prezidentský pár přivítá ještě na prvním nádvoří velitel Hradní stráže s hlášením o připravenosti, chybět nebudou ani historické prapory. Posléze zamíří Pavel a první dáma přes Matyášovu bránu k Pacassiho slavnostnímu schodišti dovnitř svého nového sídla.

12:00 – společný oběd prezidentských párů

Hlavnímu slavnostnímu ceremoniálu předchází společný oběd odcházejícího a nového prezidenta. Pochutnávat si budou v prostorech Zlaté jídelny, ovšem za zavřenými dveřmi – na rozdíl od zbytku inauguračního dne se oběd odehraje bez přítomnosti novinářů a televizních kamer.

14:00 – složení slibu

Hlavní program dne proběhne uvnitř Vladislavského sálu v rámci společné schůze obou parlamentních komor, tedy Poslanecké sněmovny a Senátu. Jejím cílem je jediné – Petr Pavel musí za přítomnosti zákonodárců a vybraných hostů složit prezidentský slib.

Ceremonie v sále začne příchodem předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS), předsedkyně Sněmovny Markéty Pekarové Adamové (TOP 09) a premiéra Petra Fialy (ODS) za zvuku fanfáry Korunovační intráda. Kromě zákonodárců budou složení slibu přihlížet i bývalí prezidenti či zástupci akademické sféry, armády, církve nebo justice. Chybět nemá ani poražený volební rival Andrej Babiš (ANO).

Důstojníci Hradní stráže po příchodu všech hostů přinesou vedle nejvyšších státních insignií také výtisk Ústavy ČR. Po nich budou následovat praporečníci, kteří vkročí do místnosti za doprovodu husitského chorálu Ktož jsú boží bojovníci. Až pak přijde na řadu Petr Pavel za zvuku Slavnostní intrády. Jako poslední vejdou do Vladislavského sálu členové čestné stráže se státní vlajkou, prezidentskou standartou a fanfárami čtvrté věty Symfonie č. 8 od Antonína Dvořáka.

Nejdříve Pavel přednese nahlas prezidentský slib, jeho text poté podepíše speciálním perem. Tímto aktem se oficiálně stane novým prezidentem republiky.

Tradičně pak ve Vladislavském sále zazní státní hymna, během níž se z Petřína ozve 21 slavnostních salv z kanónů. Pavel coby nový prezident republiky má po odehrání posledních not vystoupit s prvním projevem svého pětiletého mandátu. Celý tento slavnostní blok by měl trvat zhruba 50 minut.

14:50 – první pozdrav z balkonu

Po složení prezidentského slibu před zástupci Poslanecké sněmovny a Senátu vyjde Pavel na balkon směřující ke třetímu nádvoří Pražského hradu. Odtud pozdraví shromážděnou veřejnost. Samotný akt má trvat jen pár minut, nová prezidentská kancléřka Jana Vohralíková nicméně bez dalších detailů naznačila, že se občané na nádvoří dočkají během prezidentského pozdravu malého překvapení.

15:05 – kytice pro Masaryka

Krátce po výstupu na balkonu zamíří Petr Pavel na první nádvoří, kde mu náčelník generálního štábu Karel Řehka podá první hlášení. Poté se prezident vydá mezi lidi na Hradčanské náměstí. Tam by měl položit květiny k soše prvního československého prezidenta T. G. Masaryka. Návštěvníci se s novou hlavou státu budou moci pozdravit při jejím příchodu i odchodu, vše se nicméně odehraje za doprovodu ochranky.

15:15 – oslava s číší vína

Poslanci, senátoři a další hosté se po složení prezidentského slibu přesunou z Vladislavského do Španělského sálu, kde počkají na Pavlův návrat z Hradčanského náměstí. Právě zde se odehraje odlehčenější program v podobě pozvání přítomných na číši vína a společný inaugurační přípitek. Pavel poté vystoupí s dalším projevem, po němž následuje vystoupení bývalých členů skupiny Spirituál kvintet. Měly by zaznít skladby jako Jednou budem dál, Za svou pravdou stát či Až se k nám právo vrátí.

Ve srovnání s děním ve Vladislavském sále půjde o méně oficiální program, pozvánku na něj dostalo zhruba 2 500 hostů. Kromě politiků a významných osobností české veřejnosti přijdou také youtubeři či streameři. I vzhledem k počtu hostů půjde o delší blok v inauguračním programu.

18:00 – Te Deum v katedrále sv. Víta

Poslední část slavnostního dne se odehraje v kapli sv. Václava uvnitř katedrály sv. Víta. Na prezidenta Pavla, jeho choť a vybrané hosty bude čekat nejprve církevní přijetí a společná ekumenická modlitba biskupů. Dalším bodem programu je kázání a uctění lebky sv. Václava.

Po něm následuje koncert České filharmonie a Pražského filharmonického sboru v hlavní lodi chrámu. Hrát se bude další Dvořákovo dílo, konkrétně Te Deum. Po odehrání dalších tří skladeb oficiálně skončí prezidentská inaugurace Petra Pavla.

Jak sledovat slavnostní den na místě?

Pokud se chcete zúčastnit slavnostního dne přímo na Pražském hradě, měli byste se připravit na dlouhé fronty, davy lidí a možné dopravní komplikace. Zatímco Hradčanské náměstí bude přístupné bez větších omezení, do areálu Hradu se zájemci dostanou pouze přes bezpečnostní rámy. Kontroly budou probíhat standardně jako doposud.

Vstup na třetí nádvoří, kde Pavlův tým přichystá i velkoplošné obrazovky, bude veřejnosti umožněn jak z Hradčanského náměstí, tak z Prašného mostu. Zbylé části Pražského hradu se na inaugurační den uzavřou. Finální program v katedrále se zpřístupní běžným lidem pouze v případě, že se nezaplní pozvanými hosty. I tak dostanou šanci jen ti, kteří přijdou k chrámu s velkým předstihem.

Určitou komplikací prochází doprava okolo Pražského hradu. Návštěvníci musí počítat s výlukami a uzavírkami. Na Malé Straně až do konce března probíhají opravy tramvajových tratí mezi zastávkami Újezd a Malostranská, do tohoto úseku se nedostane veřejnost ani autem. Úplně nejjednodušší je proto zamířit na Pražský hrad pěšky, ať už ze směru Malostranského náměstí, nebo ze stanice metra Hradčanská.

Tagy: