Inflace může dosáhnout až třiceti procent. Ekonomové vysvětlili, kdy přijde další vlna

Žena s nákupním košíkem v obchodě

Rekordní inflace

Inflace mezi dvaceti až třiceti procenty. Podle některých ekonomů by se lidé měli připravit i na takové číslo. Vláda by proto měla ustoupit od svých volebních slibů v podobě nezvyšování daní a soustředit se na pomoc těm, na které má růst cen drtivý dopad.

Zdražování dál válcuje Česko. „Mám malé děti, je to hrůza. Olej osmdesát korun, těstoviny taky zdražily, benzín, ještě že nemám auto. Jsem na tom blbě finančně, už to ani horší být nemůže,“ popsala jedna z dotazovaných v anketě CNN Prima NEWS. „Myslím, že ještě zdraží. Musíme šetřit, snažit se vyjít,“ sdělil další dotazovaný. Inflace se dostala na šestnáct procent a podle některých bude ještě stoupat. „Ta dvacítka je nevyhnutelná,“ řekl ekonom Petr Bartoň.

To, co si lidé loni nakoupili za tisícovku, letos pořídí za dvanáct stovek. Je to sice mírné zjednodušení, i tak se ale dá vysvětlit, jak vypadá dvacetiprocentní inflace. Ve hře jsou však i horší scénáře. „Pokud by došlo k odpojení ruského plynu od Evropské unie, tak v takovém případě překročíme úroveň dvaceti procent a budeme v pásmu dvaceti až třiceti procent, což by bylo samozřejmě ničivé ekonomicky i sociálně,“ uvedl ekonom Lukáš Kovanda.

„To jsou ty dramatičtější scénáře, ale tam už by roli hrálo přidělování plynu, kde se dá předpokládat, že by prioritu měla páteřní infrastruktura,“ uvedl ekonom a bývalý guvernér ČNB Miroslav Singer. Vyhlídky ale zatím nejsou nijak růžové. „Lidé si řeknou, že si to léto ještě užijí, na podzim je však začnou zasahovat relativně výrazně vyšší účty za energie. Takže začnou šetřit,“ popsal Singer. „Vnímám to tak, že čím víc se tím zabýváte, tím víc přilíváte olej do ohně,“ řekla dotazovaná v anketě CNN Prima NEWS.

Tagy: