Recept proti zdražování? Inspirujme se a udělejme to, co Británie, nabádá Richterová

Místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Olga Richterová (Piráti) v Partii

Ohledně pomoci občanům během ekonomické krize je potřeba se inspirovat v zahraničí. V Novém dni na CNN Prima NEWS to uvedla místopředsedkyně Sněmovny Olga Richterová (Piráti). Vláda čelí stále silnější kritice, že občanům v posledních měsících nepomáhá. Richterová se ale hájí tím, že kabinet Petra Fialy (ODS) připravil nebo připravují krátkodobá i dlouhodobá opatření.

„Uvědomujeme si už hodně měsíců, že inflace a ceny rostou. Je potřeba se inspirovat v dalších zemích a aktivně jednat. Abychom se dále nezadlužovali, musíme najít řešení na straně příjmů. Upozornili jsme, že z nenadálého růstu cen energií mají zisky některé firmy, aniž by investovaly a rozvíjely svůj byznys plán. Náš recept je dohodnout se na solidárním příspěvku, jako to dělá Velká Británie,“ uvedla ve vysílání CNN Prima NEWS Richterová.

Ze získaných peněz pak chce podpořit domácnosti. „Vedle energetického bonusu jsme vždy říkali, že musíme valorizovat životní a existenční minimum. Od toho se odvíjí další státní podpory,“ nastínila priority Pirátů.

Kritika od ekonomů i Zemana

Podle Richterové je v běhu balíček mnoha krátkodobých i dlouhodobých opatření. „Rodiny dostanou 5 000 na dítě. Jako Piráti jsme dlouho upozorňovali, že právě rodiny s dětmi mají na člena domácnosti nejnižší příjem. Dlouhodobější je pak valorizace standardních státních podpor nebo rozšíření příspěvku na bydlení,“ dodala místopředsedkyně Sněmovny.

Dlouho očekávaný je takzvaný úsporný tarif. Ministr průmyslu Jozef Síkela (za STAN) už dříve sdělil, že podle druhu a účelu spotřeby se bude rozlišovat, jaké množství energie bude levnější. Stát by měl dotovat určitou spotřebovanou část, sleva by měla činit 15 až 20 procent. Tarif by měl platit pro celou topnou sezonu, podle potřeby případně déle. Dotování se bude týkat elektřiny i plynu. Celkem vláda počítá pro podporu domácností a firem s částkou 66 miliard korun.

Jenže vláda se podle opozice i některých ekonomů o občany téměř nezajímá a jedná pomalu. „Ostatní státy konají dlouho. Ve Francii byly první kroky pomoci na konci minulého roku. Na jednu stranu je tady tarif, jehož parametry nejsou úplně známé, ale hlavní je, koho a jak podpoří. Myslím, že na pomoc občanům máme lepší nástroje. Mám pocit, že vláda vydává peníze, ale účinek je minimální nebo žádný a jsme zase tam, kde jsme byli,“ zhodnotila v pořadu K věci ekonomka Ilona Švihlíková.

A v nedělní Partii si rýpl i prezident Miloš Zeman. Kabinet Petra Fialy (ODS) podle něj v ekonomické oblasti prakticky nic nedělá a chytil se do pasti pravicové ideologie. Ta mu totiž prý neumožňuje, aby lidem v krizi pomáhal. „Řekněte mi nějaké významné strategické tahy vlády,“ odpověděl Zeman na dotaz moderátorky, zda nejde z jeho strany o příliš příkré hodnocení Fialova kabinetu.

„Za mé vlády, aniž bych se tím nějak vytahoval, proběhla reforma veřejné správy. Vznikly kraje, připravila se profesionalizace armády, byly privatizovány banky, Česko vstoupilo do Severoatlantické aliance, připravili jsme vstup do Evropské unie a tak dále. Tato vláda, dobře, je u moci jen půl roku, tak chci být opatrný v její kritice. Ale měla alespoň něco připravit, něco by mělo být na horizontu,“ vypočítal Zeman.

Tagy: