Švábi, plíseň i kostry hlodavců. Podívejte se na restaurace, které v červenci inspekce zavřela

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) v červenci dočasně uzavřela 18 restaurací a provozoven. Odhalila mrtvé hlodavce, jejich trus, hmyzí škůdce i nevyhovující hygienické podmínky či výrazně zanedbaný úklid. Podívejte se, jak to v uzavřených provozovnách vypadalo.

Hned první červencový den zasahovala Státní zemědělská a potravinářská inspekce v Lukavci v restauraci U Štainclů. Odhalila zde živé hlodavce a jejich trus, výrazně zanedbaný úklid, silně znečištěná chladicí zařízení či nevhodné skladování potravin. Zákaz SZPI uvolnila po třech dnech.

ČTĚTE DÁL: Pozor na „ošizený“ populární pokrm v českém řetězci. Inspekce neodhalila problémy poprvé

Ve stejný den vyrazili inspektoři také do Hradce Králové do pivnice Šrámkův statek. I zde narazili na trus hlodavců, nečistoty v regálech či zařízeních. Podnik mohl opět otevřít o dva dny později.

Další den zasahovali inspektoři SZPI ve Zdicích v prodejně potravin Flosman. I zde odhalili výrazné nedostatky. Šlo například o výskyt trusu hlodavců nebo výskyt hmyzích škůdců. V prodejně byla odhalena také plíseň, a to i v chladicích zařízeních. Inspektoři zjistili také výrazně zanedbaný úklid. Již druhý den ale mohla prodejna znovu otevřít.

Závažnější nedostatky odhalila SZPI 7. července ve Skalce na Prostějovsku v restauraci Skalka. Kromě mrtvých hlodavců a jejich trusu objevili inspektoři také plíseň, poškozené stěny a strop, nevhodné skladování potravin a výrazně zanedbaný úklid. Provozovna znovu otevřela o dva dny později.

Inspektoři tentýž den vyrazili na kontrolu i do Bučovic do restaurace Boo Burger. Zde našli stopy po působení a výskytu hlodavců, výrazně zanedbaný úklid, nečistoty na regálech či zařízeních a poškozené stěny a strop. O znovuotevření SZPI neinformuje.

Další zastávkou kontrolorů bylo Občerstvení U Řeky v Malé Skále. Zjistili, že prostory provozovny byly využívány i pro činnosti nesouvisející s provozováním potravinářského podniku. Byl zde zjištěn výskyt domácích nebo jiných zvířat a velikost či uspořádání prostor pro výrobu potravin neumožňovala správnou hygienickou praxi. „Zákaz byl vydán pouze na použití soukromé kuchyně v rodinném domě pro přípravu (ohřívání) pokrmů. Provozovna jako celek uzavřena nebyla,“ uvedla SZPI.

V restauraci Chuť Hanoi v Ústí nad Labem v týž den odhalili výskyt trusu hlodavců, výrazně zanedbaný úklid, nečistoty na stěnách, stropě a podlaze a poškození stěn. Zákaz byl uvolněn 11. července.

Den nato vyrazili inspektoři SZPI do pražské restaurace WingHaus. I zde odhalili závažné nedostatky, jako špatné hygienické podmínky na toaletách, výrazně zanedbaný úklid, nečistoty na podlaze, poškození stěn, podlah a stropu a korozi kovových konstrukcí. Upozornili také na riziko kontaminace potravin z důvodu nevyhovujících prostor a nevhodného skladování. O znovuotevření SZPI neinformuje.

Problémy inspekce odhalila i v liberecké pizzerii Cooltura. Zjistili zde výskyt trusu hlodavců, znečištěné kuchyňské nebo pracovní náčiní a hromadění odpadů. Provozovna byla zavřená dva dny.

Pochybení inspekce zaznamenala i ve známé pivnici Mlíkárna v pražských Riegrových sadech. Vyskytoval se zde trus hlodavců a výrazné znečištění. Hromadil se také odpad, jelikož nebyl zajištěn jeho svoz. Inspektoři zjistili také kouření v prostorách provozovny. Pivnice mohla znovu otevřít po šesti dnech.

Na tři dny uzavřeli inspektoři SZPI 10. července i pražskou restauraci Ha Long. Odhalili zde mrtvé šváby a jiné hmyzí škůdce a výrazné znečištění.

V prodejně potravin v Hrochově Týnci byli inspektoři 11. července. Nalezli zde mrtvé hlodavce – dle fotografie z nich zbyly jen kosti, trus hlodavců, hmyzí škůdce a výrazně zanedbaný úklid. Odhaleny byly také nečistoty na podlaze, regálech či zařízeních. O tři dny později mohla prodejna znovu otevřít.

Ve stejný den vyrazili inspektoři také do prodejny potravin v Bítově. Kromě hromadění odpadu a nevhodného skladování potravin zde SZPI odhalila také mrtvé hlodavce a jejich trus. Po šesti dnech ale mohla prodejna opět otevřít.

Na čtyři dny uzavřela SZPI 14. července také pražskou hospodu Na Václavce. Provozovna nebyla zabezpečená před pronikáním škůdců, byly zde poškozené stěny a objevil se i trus hlodavců. Inspektoři odhalili také plíseň v chladicích zařízeních a nečistoty na podlaze.

Část provozovny ve Fun Areně v Odravě zavřeli inspektoři na jeden den 16. července. Vyskytovali se zde mrtví hlodavci, jejich trus a nečistoty na podlaze. „Uzavřena pouze část provozovny – prostory kuchyně, sklad potravin, druhý sklad potravin, přepravek na nápoje, prázdných pivních sudů, chladicí box na potraviny a chodby vedoucí od zásobovacího vchodu do kuchyně. Provozovna jako celek uzavřena nebyla,“ upřesnila SZPI.

Den nato uzavřeli inspektoři také část pražské restaurace Tresind. I zde se nacházeli mrtví hlodavci, jejich trus a hmyzí škůdce. Úklid byl výrazně zanedbaný. „Uzavřena pouze část provozovny - prostory sklepa. Provozovna jako celek uzavřena nebyla,“ uvedla SZPI. O znovuotevření inspektoři neinformují.

Řadu nedostatků odhalila SZPI i v restauraci Tornádo v Praze - Kazíně. Objeven zde byl trus hlodavců a hmyzí škůdci. Na toaletách byly špatné hygienické podmínky, nebyl zajištěn odtok odpadních vod a na stěnách i stropě byla plíseň.

Prostory provozovny byly navíc využívány i pro činnosti nesouvisející s provozováním potravinářského podniku a hrozilo riziko kontaminace potravin z důvodu nevyhovujících prostor. „Uzavřena pouze část provozovny - prostory přípravny a přilehlých skladů. Provozovna jako celek uzavřena nebyla,“ upřesnila SZPI. Po třech dnech byl ale zákaz uvolněn.

Posledním podnikem, který SZPI v červenci uzavřela, je rychlé občerstvení v Brně. Zákaz od 25. července trval tři dny. V provozovně inspektoři odhalili trus hlodavců a hmyzí škůdce. Úklid byl výrazně zanedbaný, kuchyňské a pracovní náčiní bylo výrazně znečištěné.

A jak informoval web Blesk.cz, letos je uzavřených podniků opravdu hodně. „K červenci 2025 se jedná o již 66 dočasně – do odstranění závad – uzavřených provozoven společného stravování ze strany inspektorů SZPI. Shodou okolností stejný počet provozoven společného stravování inspektoři uzavřeli za celý rok 2024,“ sdělil mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Otrav houbami v Česku stále přibývá. Jak tomu předcházet a kde si nechat poradit?

Tagy: