
Jedovaté houby
S tím, jak je v Česku houbaření populární, roste i počet otrav. Snižovat riziko pomáhají mykologické poradny. Jedna taková vznikla i přímo v Karlovarské krajské nemocnici.
Houbaření k Čechům zkrátka patří – když rostou, podle statistik jich dokážou za sezónu sesbírat skoro 40 tun. Oblíbená kratochvíle ale představuje i riziko v podobě otrav.
ČTĚTE TAKÉ: Pozor na neomyté borůvky z lesa. Tasemnice se v těle může projevit i po 15 letech
Pro ty, co houby tolik neznají, nebo si třeba nejsou jenom jistí, fungují mykologické poradny. Teď takovou službu spustila i přímo Karlovarská krajská nemocnice. Houby tam určuje pracovník z oddělení klinické mikrobiologie, mykolog duší i tělem.
„Chceme předcházet komplikacím z důvodu častých otrav houbami nebo případně vsugerovaných otrav,“ uvedl pro CNN Prima NEWS mykolog Jan Wipller. Těch je skoro více než těch skutečných. Zná to asi každý. Stačí, aby po houbovém obědě někdo zmínil bolest břicha, rázem ji pak cítí všichni.
Nejčastější formou opravdových otrav jsou pak ty ze špatně tepelně zpracovaných jedlých hub. Ty mají razantní průběh – zvracení, průjem či bolesti břicha. V tu chvíli je cesta k lékaři nezbytná. „Samozřejmě je nutné mít s sebou vzorky, i to, co se vyzvrací. I z toho se totiž dá určit, o jakou houbu se jedná. S návštěvou doktora by se nemělo váhat, ale v každém případě je nejlepší prevence,“ uvedl mykolog Vladimír Špatný.
A jsme znovu na začátku – sbírat bychom měli jen to, co známe. V poslední době se přitom objevila řada aplikací, které se snaží houby na základě fotky určit. Na ty ale odborníci radí nespoléhat. Fotku raději pošlete do mykologické poradny. Sice primárně slouží k vyloučení otrav, s určením houby vám tady ale jistě pomůžou.
MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Nebezpečné mýty o houbách. Neposuzujte jedovatost podle barvy, varuje mykolog