Instruktor střelce z fakulty: Byl velmi tichý, klidný. Uháněl nás, ať kurz uděláme co nejdřív

Instruktor střelby, u kterého se učil zacházet se zbraní vrah z Filozofické fakulty.

Rozhovor s instruktorem střelce z Filozofické fakulty

Uháněl nás, ať kurz uděláme co nejdříve. Byl tichý, mluvil kultivovaně, v něčem byl ale jiný než ostatní klienti. Pro pořad Krimi zprávy na CNN Prima NEWS to v rozhovoru řekl instruktor střelby Martin Sobotka, u něhož se před pár týdny učil pálit ze své zbraně vrah z Filozofické fakulty.

Je to jen pár týdnů zpět, co měl Martin Sobotka ze společnosti CZ Protect klienta, na kterého do smrti nezapomene. V listopadu totiž služeb instruktora střelby v Solenici využil muž, který těsně před Štědrým dnem zaútočil na Filozofickou fakultu v Praze a zavraždil tam 14 lidí.

ČTĚTE TAKÉ: Zbraň z Klánovic se shoduje s tou z domu střelce z fakulty. Policie zveřejnila důkazy

Sobotka si strůjce nejhoršího masakru novodobé historie Česka dobře pamatuje.

„Když jsem viděl v televizi jeho fotku, hned jsem si ho vybavil,“ přiznává v rozhovoru pro CNN Prima NEWS. „Díval jsem se do diáře, bylo to někdy v listopadu. Dovezl si veškerou svou výbavu, šlo mu čistě o to naučit se s puškou pracovat.“

Ze Sobotkových slov mrazí. Znamená to, že vrah piloval své střelecké dovednosti jen měsíc před hrůzným činem. „Ani při jediné chvilce se nevychyloval z normálu,“ říká instruktor.

Vrah přijel do Solenic autobusem, stejně jako ve čtvrtek při cestě za osudným útokem. Jen pušku měl tehdy v klasickém obalu, nemaskoval ji za kytaru.

„Vzpomínám si, že byl velmi tichý,“ tvrdí jednatel společnost CZ Protect. „Moc nemluvil, vyjadřoval se velmi kultivovaně. Měl velice kvalitní vybavení. Bylo vidět, že ho střelectví zajímá. Jako firmu nás pořád uháněl, že už chtěl kurz absolvovat.“

Sobotka popisuje, že klient z Hostouně se něčím přece jen lišil. Během šestihodinového kurzu se totiž nevyptával na žádné doprovodné informace. Byl naprosto soustředěn na to, aby se co nejlépe naučil ovládat pušku.

Tohle všechno instruktorovi okamžitě naskočilo, jakmile se dozvěděl o strašném útoku. A také o tom, kdo za ním stojí.

„Je to obrovská tragédie,“ říká Sobotka. „Pro celé Česko je to těžká situace. Jako firma teď zvažujeme, zda pro budoucnost nezavedeme nějaký speciální výběr pro přijímání svých klientů.“

Tagy:
Krimi zprávy vražda střelba CNN Prima NEWS Česko Praha Filozofická fakulta Univerzity Karlovy instruktor střelby