Vetřelci na fotbalových trávnících: Ukázali nahé tělo, přinesli pouta nebo přiletěli

Velký rozruch způsobil ve čtvrtek večer v Premier League mladý aktivista, který se za pomoci stahovací pásky připoutal k tyči brankáře Evertonu. Tímto neortodoxním způsobem na první pohled plachý vetřelec upozorňoval na masivní využívání ropy. Jeho předchůdci na fotbalové trávníky vtrhli třeba i proto, aby udělali reklamu kryptoměně.

I na českých stadionech jsou občas k vidění vetřelci. Jejich akce ale zpravidla nemají žádný přesah, spíše jde o alkoholové dobrodružství obnášející běh a oddalování zásahu pořadatelské služby. Svět obletěla hlavně „vystoupení“ z jiných částí Evropy.

Protest proti aerolinkám

Jeden z nejkurióznějších vpádů na fotbalový trávník má na svědomí anglický fanoušek John Foley. Před 10 lety se rozhodl upozornit na špatné podmínky v britské nízkonákladové letecké společnosti Ryanair, a tak se zničehonic objevil na hřišti stadionu Goodison Park během zápasu mezi Evertonem a Manchesterem City.

Oblékl si černé triko, které vedení aerolinek stavělo do pozice lupičů, kteří se k mladým zaměstnancům chovají ostudně. Aby si získal co největší pozornost, na plochu s sebou vzal pouta, pomocí kterých si připevnil ruce k brankové konstrukci. Po pěti minutách oddělila Foleyho od tyče policie kleštěmi.

Proč se rozhodl muž ozvat proti Ryanairu? Jeho dcera byla ze společnosti nespravedlivě vyhozena.

Další pouto s tyčí

Nejčerstvější příběh kuriózního narušení zápasu se odehrál opět na Goodison Parku. A měl velmi podobný děj, který před dekádou „napsal“ Foley. Vlasatý mladík s brýlemi se ocitl na scéně krátce po začátku druhého poločasu duelu Evertonu s Newcastlem United. Důležitou roli opět sehrávalo triko – tentokrát oranžové s nápisem Just stop oil. Jde o iniciativu bojující proti nadužívání ropy.

Ochránce životního prostředí přiběhl k brance gólmana Begoviče a za pomoci stahovací pásky si velmi natěsno připnul krk k tyči. Pořadatelům trvalo sedm minut, než si opatřili správné náčiní a s řezačkou na šrouby zničili mladíkovo pouto s tyčí.

Byl to jeden ze tří činů podporovatelů hnutí Just stop oil během jediného týdne v Premier League. Aktivisté, kteří vběhli na hrací plochu Arsenalu a Wolverhamptonu, však byli odvlečeni dříve, než se stačili „přikurtovat“ k tyči.

Nahotou ke dvěma milionům sledujících na Instagramu

Jak na Instagramu udělat z pár desítek tisíc sledujících za několik hodin více než dva miliony? Například vetřít se mezi fotbalové hvězdy během největšího zápas roku 2019 – tedy finále Ligy mistrů mezi Liverpoolem a Tottenhamem. Modelka Kinsey Wolanská v 18. minutě opustila místo na tribuně stadionu v Madridu, rychle proskočila mezi fotografy, odhodila šaty, pod nimiž se skrývaly jen sporé plavky, a svižně doběhla před zraky celého fotbalového světa do středového kruhu.

Jelikož extrémně přiléhavé oblečení „selhalo“, raději se nechala lapit stewardy. Ale svůj úkol splnila. Na hrudi totiž nesla reklamu na webové stránky patřící jejímu příteli Vitalijovi Zdoroveckému, které obnáší obsah s různými šprýmy určenými pro dospělé. Wolanská zažila rapidní růst počtu fanoušků na sociálních sítí a stejně tak Zdoroveckého projekt se rázem těšil velké popularitě. Vítězem finále Ligy mistrů tím pádem nebyl jen Liverpool.

Blonďatá provokatérka se světu připomněla o necelý rok později, kdy rovněž ve velmi těsném oblečení proběhla cílem během lyžařského slalomu v rakouském Schladmingu. Podle svých slov chtěla svým transparentem „RIP Kobe Legend“ vzdát hold tragicky zesnulé basketbalové ikoně Kobemu Bryantovi.

Naháč z Granady, který přespal na stadionu

Loňský zápas mezi domácí Granadou a Manchesterem United se hrál, jak tomu bylo v časech zuřící pandemie koronaviru běžné, za zavřenými dveřmi. Kromě fotbalistů, realizačních týmů, vedení klubů, lékařů, pořadatelské služby a novinářů neměl být na Nuevo Estadio de Los Cármenes nikdo přítomný.

Jenže běžela šestá minuta, když se najednou na hřišti zjevil nahý vetřelec. Po pažitu uběhl „vousáč“ několik desítek metrů, pak se ho ujali příslušníci policie, kteří si před utkáním mohli myslet, že zažijí klidný večer bez práce. Média později informovala, že nudista se jmenuje Olmo García. Snad všechny, kteří utkání Evropské ligy sledovali, jistě zajímala jedna otázka. Jak se mu vůbec povedlo dostat na stadion?

Několikavteřinovou záři reflektorů si předtím García „oddřel“. Podle webu Ideal, který pokrývá dění v Granadě a jejím okolí, se na stadion vplížil už v sedm ráno. Posléze se schoval za reklamní plachtu v blízkosti hřiště, kde strávil následujících 14 hodin. Krátce po 21. hodině přišla jeho chvíle a opustil stanoviště. Později se ukázalo, že stejný muž se už dříve v rouše Adamově ukazoval na různých místech španělského města.

Reklama na kryptoměnu

Kryptoměny hýbou světem, což bylo vidět i na loňském Euru. Existuje nespočet „digitálních peněz“ a jednu takovou kryptoměnu snažící se konkurovat slavnému bitcoinu se rozhodla zpropagovat během střetnutí Finska a Belgie v Petrohradu mladá dívka, která – podobně jako zmíněná Wolanská – pro to zvolila oblečení s nepříliš velkou plochou. Ale nápis WTF Coin se na ní vešel.

Paraglide na Euru

Velkolepý projev aktivismu byl k vidění stejně jako reklama na kryptoměnu na posledním mistrovství Evropy. Duel mezi Německem a Francií v mnichovské Allianz Areně přinesl akci ještě před samotným výkopem. Ve chvíli, kdy už byli hráči obou týmů připraveni rozehrát utkání, se na trávník snesl na padáku člen organizace Greenpeace. Při svém divokém přistání zranil dva lidi a poničil televizní techniku. Jak se ukázalo později, nechybělo moc a sám mohl zemřít.

Kolem stadionu totiž byli z bezpečnostních důvodů připraveni policejní odstřelovači. Když viděli, že se k aréně blíží paraglidista, měli obavy, že jde o teroristický útok. Snipeři tedy mohli snadno aktivistu zabít. Naštěstí ale spatřili nápis „Greenpeace“, který byl hned vedle sloganu Kick out oil (Pryč s naftou, pozn. red.), a nakonec na muže nevypálili.

Pořádný rozruch každopádně způsobil muž tak jako tak. Ze záběrů bylo jasně vidět, že své přistání rozhodně neměl zcela pod kontrolou a hlavy fanoušků minul jen o několik centimetrů.

Muž o berlích

Aby se vetřelci dostali na fotbalový trávník a aspoň chvíli na něm pobyli, většinou potřebují nějakou tu rychlost. Této logice se vzepřel v roce 2018 muž o berlích a s ortézou, který si ukradl pozornost v duelu australské A-League mezi Central Coast Mariners a Sydney FC.

I indisponován zvládl dobelhat až do jedné z branek, reakce stewardů v tomto případě nebyla příliš ukázková. Ochozy stihl nadšeně pozdravit máváním s berlemi ve vzduchu, až po minutě byla jeho chvíle slávy u konce.

Tagy: