Invaze výletníků. Turisté paralyzovali Orlické hory, plno je i v Krkonoších

Policie v pátek po poledni kvůli náporu turistů v oblasti Šerlichu v Orlických horách na více než dvě hodiny omezila provoz na příjezdové silnici z Deštného. Na silnici přes Šerlich pouštěla jen automobily, které projížděly dál. Parkoviště se dopoledne zaplnilo. Neukáznění řidiči, kteří parkovali, kde nemají, blokovali průjezd vozidel. Horské sedlo pod Šerlichem je vyhledávaným místem nástupu na hřebenové turistické trasy.

„Řidiči tam parkují prakticky přímo pod značkou zákazu zastavení. Stačí jeden neukázněný motorista, který svým negativním příkladem strhne ostatní řidiče, a pak několik metrů stojící kolona vytvoří vážnou překážku pro průjezd,“ řekla mluvčí krajské policie Eva Prachařová.

Podle ní muselo na místě zajišťovat pořádek několik policejních hlídek.

„Museli jsme omezit průjezd osobních vozidel, abychom zachovali průjezd pro IZS, vozidla silničářů a horské služby,“ řekla Prachařová. „Situace se zlepšila odpoledne, když lidé začali odjíždět domů,“ dodala v 15:00.

Opakuje se tak stejná situace jako v minulých dnech. V pátek se však podle policistů ještě vyhrotila, komplikace se dají očekávat také o víkendu.

Obec Deštné v Orlických horách několik let usiluje o rozšíření parkoviště v horském sedle mezi Šerlichem a Velkou Deštnou. Jeho kapacita je zvláště v zimní sezoně nedostatečná, auta často komplikují průjezd po silnici II/311 mezi střediskem v Deštném a Orlickým Záhořím. K atraktivnosti lokality přispěla i nedávno otevřená rozhledna na Velké Deštné, ke které se lze nejsnáze dostat právě ze sedla pod Šerlichem.

V posledních dnech roste zájem o jednodenní návštěvy horských oblastí, nejde tedy jen o Orlické hory, ale také o Krkonoše. Lyžařská střediska vládní nařízení uzavřelo, lidé tak většinou vyrážejí za turistikou nebo sáňkováním. Parkoviště ve většině horských středisek jsou plná, motoristé často parkují na místech, která nejsou k tomu určená.

Tagy: