Horská střediska zaměstnávají 45 tisíc lidí. Mnozí teď o místa přijdou

Knot

Provozovatelé horských hotelů a restaurací prožívají kvůli pandemii katastrofální sezonu. Milionové ztráty na tržbách, propouštění zaměstnanců a především naprostá nejistota, co bude dál. Navíc musí v pátek opět uzavřít své podniky. Na hory tak lidé mohou jet jen na otočku.

„Před sedmi dny jsme žili v domnění, že se udržíme ve 3. stupni systému PES a hotely pojedou pro turisty dál,“ podotkl ředitel Asociace horských středisek Libor Knot. Současná zhoršující se pandemická situace a rozhodnutí vlády podniky opět uzavřít je podle něj obrovské zklamání, i když podobnou situaci mohli mnozí provozovatelé očekávat.

„Opětovné uzavření představuje pro mnohá horská střediska obrovský problém, protože fungují takříkajíc v symbióze. Od skiareálů počínaje přes hotely, restaurace a další navazující služby. Pokud jedna z částí vypadne z provozu, systém se naruší,“ řekl Knot.

Podle Jakuba Jurečky, předsedy Asociace lanové dopravy a provozovatele skiareálu na Trojáku, žili mnozí provozovatelé v nejistotě a do poslední chvíle věřili, že se střediska rozjedou. „Je 14. prosince, tedy deset dnů do Štědrého dne, a střediska se v pátek otevírají. Část provozovatelů žila dodnes v nejistotě, někteří ani nezasněžovali, jiní zasněžovali jen na oko a věřili, že se střediska rozjedou. Zejména ta vysokohorská a příhraniční, kde je počet zákazníků přímo úměrný počtu lůžek a přenocování ve středisku, bez toho si to neumím představit,“ konstatoval Jurečka.

Horské vesnice v krizi

Podle Knota zaměstnávají horská střediska okolo 45 tisíc zaměstnanců, mnozí z nich ale o pracovní místa mohou přijít. „Číslo je samo o sobě dost vysoké, především se ale jedná o horské vesnice, které jsou malé a ve kterých žije jen několik stovek obyvatel. Turistický ruch je pro ně klíčový a jakékoliv omezení je pro ně kritické,“ vysvětlil ředitel Asociace horských středisek Knot.

Podobně to vidí i předseda Asociace lanové dopravy a provozovatel skiareálu Jurečka. „Určitě budou ohrožena místa týkající se gastronomie a ubytování. Nemůžete mít zavřenou restauraci a držet personál, nemůžete prát, objednávat maso, uklízet – pro koho také? Veškerý tento personál bude ohrožený a nejen on. Také jde o podnikatele,“ řekl Jurečka.

Podle něj patří většina penzionů rodinám, které budovaly podniky desítky let. „Určitě také splácí investiční úvěry, hypotéky. A teď jim vláda defacto před startem prázdnin, které by už začaly tento týden, řekne, že musí vrátit zálohy. Pochybuji, že většina z nich vůbec má z čeho ty zálohy vrátit,“ rozčílil se Jurečka.

Nejhorší sezona za 25 let

Jednu takovou rodinnou firmu provozují manželé Kocurkovi v Javorníkách na česko-slovenské hranici, kde mají hotel s restaurací a lyžařský svah. Letošní sezona je pro ně nejhorší za posledních 25 let. „V hotelu a okolních chatkách máme k dispozici na 160 lůžek. Všechna do jednoho už byla na Vánoce a Silvestra zamluvená,“ řekla Kocurková, provozovatelka skiareálu Kohútka.

Vzhledem k vládnímu nařízení začnou nejspíše překládat termíny. Všechny ale přeložit prý nepůjde. „Takže nejspíš začneme vracet zálohy, a to je pro nás dost velký problém,“ upřesnila Kocurková.

Hotel s restaurací letos vykazují jen desetinové tržby ve srovnání s loňskem. Měsíční náklady manželů se přitom pohybují okolo půl milionu korun. „Stále se něco opravuje, investuje a příjmy žádné,“ podotkl Kocurek. Navíc si letošní lyžařskou sezonu neumí bez hotelů a restaurací vůbec představit. „Neumím si to představit, protože každý lyžař si jde zalyžovat, a pak si dá kávu nebo svařák a k tomu i nějaké občerstvení,“ řekl Kocurek.

Tagy:
lyžování hory hotel restaurace Vánoce hotely pandemie koronaviru vládní nařízení uzavření služeb 4. stupeň Štědrý den Protiepidemický systém České republiky Troják