Ředitel skiareálu: Totální kolaps. Přišlo více lidí, než kdyby se lyžovalo

Zavřené sjezdovky Čechy od zimních radovánek stále neodrazují. Od neděle, kdy Česko přešlo do 5. stupně systému PES, jsou svahy plné nadšenců, kteří se neprohánějí na lyžích, ale na bobech a sáňkách. Podle majitele středočeského areálu Monínec došlo ve středu k totálnímu kolapsu. Na Šumavě se zase potýkají s karavany, které zaplňují všechna parkoviště.

„Tady je totální kolaps, je tu víc lidí, než kdyby byl otevřený areál. Musel jsem vzít do služby šest kluků a ti hlídají hlavní sjezdovku. Veřejnost má k dispozici 170 metrů dlouhou sjezdovku pod místním hotelem,“ nastínil ředitel areálu Monínec Jaroslav Krejčí.

Někteří návštěvníci se ale nechovají podle předepsaných pravidel a svah ničí. „Jsou neukáznění a stejně na hlavní sjezdovku chodí. Ten sníh je drahý, nechceme si ho nechat rozšlapat. Klidně ať lidé přijedou, ale žádáme o dodržování zákazu vstupu na hlavní sjezdovku,“ zdůrazňuje Krejčí.

Při běžném provozu podle něj bylo možné hlídat protiepidemická opatření a rozestupy, to ale momentálně nejde. „Tady je teď shluk lidí, nikdo nemá roušku,“ popisuje Krejčí.

Stovky lidí byly také v největším krkonošském středisku ve Špindlerově Mlýně nebo na nejvyšším vrcholku Beskyd Lysé hoře. „Gruň, Bílá, to je teď to samé. Návštěvnost je opravdu vysoká,“ řekl Jan Petr z Horské služby Beskydy. Rušno bylo ve středu také na Klínovci v Krušných horách nebo na Špičáku v Plzeňském kraji.

Plná parkoviště karavanů

Velkého přívalu turistů se dočkali na Šumavě. „Máme vyrobený sníh na sjezdovkách, stálo nás to asi půl milionu korun a teď slouží pro bobaře a sáňkaře. Jsou tady podobné davy, jako kdyby tady byli lyžaři," uvedl Luděk Sáska ze zadovského areálu Kobyla.

Lidé ale nejezdí jen na otočku, ale zůstávají i přes noc. „Jak není možné se ubytovat, tak lidé jezdí s karavany, na všech parkovištích jich je několik desítek a tento problém budeme muset řešit,“ řekl starosta obce Kvilda Václav Vostradovský (STAN).

Opatření by mohla skončit 10. ledna

Na Monínec se lidé sjíždějí už od neděle, kdy se Česko přesunulo do 5. stupně protiepidemického systému PES. Další velké návštěvy zaznamenali provozovatelé také například v Telnici na Ústecku nebo v jihočeských areálech na Lipně a ve Frymburku. Vleky by neměly být v provozu nejméně do 10. ledna, kdy by měla vláda jednat, zda opatření pro šíření covidu neuvolní.

Tagy: