Investice do garáží jsou stále populární. Jak se liší ceny v krajích a kde najít nejlevnější?

Garáže a garážová stání jsou u investic velmi populární.

Garáž jako dobrá investice, zájem o ně roste

Ceny domů a bytů jsou pro řadu Čechů stále vysoké. Někteří lidé se proto poohlížejí po jiných investicích. V posledních letech je velmi populární nakupovat garáže či garážová stání. Ve velkých městech je totiž nedostatek parkovišť, a ceny garáží proto stále rostou. V článku se můžete dočíst, za kolik například můžete pořídit garáž v krajských městech.

Zájem o nákup garáží byl v loňském a letošním roce na vzestupu. Potvrzují to realitní kanceláře, které poptávku potvrzují. V letošním prvním čtvrtletí rostly prodejní ceny, a naopak poklesly nájmy. Do konce roku se očekává, že garáže budou dále zdražovat a vyšší ceny si připíšou i nájmy.

ČTĚTE TAKÉ: Řešením je chalífát, demonstrovali muslimové v Německu. Chtějí stát z doby kamenné, píší média

Podle hlavního ekonoma Trinity Bank Lukáše Kovandy se jedná o vhodnou investici, zejména pokud se jedná o větší města. „Největší nárůsty ve výnosnosti už minuly, ale stále se jedná o dobrou investici. Garážová stání a místa budou v rostoucí poptávce velkých měst stále žádané, protože je jich málo. Jejich ceny porostou ze stejného důvodu jako u jiných nemovitostí,“ řekl pro CNN Prima NEWS Kovanda.

A jaké jsou orientační ceny garáží? Podle realitního serveru sreality.cz se velmi liší podle velikosti měst a také mezi jednotlivými kraji. V nabídce jsme vybrali krytá pozemní garážová stání. Například v Praze se lze dostat k ceně okolo 700 až 800 tisíc korun. V menších městech ale cenovka klesá až ke 300 tisícům korun.

Město Cena v Kč
Litvínov 230 tisíc
Ústí nad Labem 560 tisíc
Praha 780 tisíc
České Budějovice 460 tisíc
Plzeň 310 tisíc
Karlovy Vary 399 tisíc
Liberec 540 tisíc
Brno 560 tisíc
Opava 350 tisíc
Ostrava 320 tisíc
Olomouc 465 tisíc
Zlín 590 tisíc
Karviná 130 tisíc
Jihlava 490 tisíc
Pardubice 448 tisíc
Hradec Králové 550 tisíc
Orientační cena podle webu sreality.cz

Nejlevnější garáž lze najít podle inzerátu v Karviné. Zájemce by za nemovitost zaplatil 130 tisíc korun. Krytá garážová stání se ale nemusejí využít vždy pouze pro parkování automobilu. Řada z nich má také elektrickou přípojku a dají se využívat i jako malé dílny.

Ve velkých městech a zejména na sídlištích lze také najít místa s více garážemi vedle sebe. Ty se budovaly hlavně v 50. a 60. letech minulého století. Zájemci o tyto garáže mohou narazit na problém, kdy je investor či developer začne tlačit do odkupu kvůli možné výstavbě bytových domů. „Skutečně může hrozit tlak. Je to ale komplikované, protože garážová stání jsou součástí nemovitostí v rukou starousedlíků. Ti budou svůj majetek blokovat všemi dostupnými prostředky,“ řekl dále Kovanda.

Podle něj si tak garáž může někdo pořídit i na případnou spekulaci do budoucna. „Za účelem výstavby je to možné. Určitě je výhodnější mít bytový dům než garáž. Tito lidé musí být připraveni nabídnout vlastníkům garáží určitý výnos a také bonusy,“ řekl Kovanda s tím, že trendem jsou i podzemní garáže.

Realitní kanceláře hlásí nárůsty

Z dat realitního portálu RE/MAX vyplynulo, že prodejní cena průměrně velké garáže o 17 metrech čtverečních v prvním čtvrtletí mezikvartálně vzrostla o tři procenta na 567 tisíc korun. Průměrné nájemné kleslo meziročně o necelých 12 procent na 1 994 korun za metr.

Ceny se ale liší podle lokality. Tradičně nejdražší je parkování v Praze, kde se metr čtvereční garáže prodával za 49 tisíc korun, mezičtvrtletně o 2 000 korun dráže, meziročně ale levněji o 9 000 korun. V krajských městech byl průměr 38 tisíc korun za metr čtvereční, což bylo mezičtvrtletně o 1 000 korun méně a meziročně o 3 000 korun méně.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Vyšší daň z nemovitosti jako trest pro nepoctivce. Města sahají k razantním změnám

Právě nedostupnost parkovacích míst ve větších městech může být podle mluvčího portálu Bezrealitky Františka Brože investičním důvodem pro koupi garáže či parkovacího místa. „Ceny garáží a garážových stání budou vždy reagovat na přístup samospráv k parkování ve veřejném prostoru. Pokud ho například Praha nebo Brno zásadním způsobem přehodnotí, ceny pronájmů i prodejů se mohou v některých čtvrtích znásobit,“ dodal.

Tagy: