Sika: Dluhopisy jsou bezpečná investice. Vyšší riziko přináší vyšší výnosy, kontroval Bartoň

Odborník na finanční plánování Jakub Sika a ekonom Petr Bartoň

Co na to vaše peněženka 18.4.2024

České státní dluhopisy jsou pro investora velice bezpečné, řekl pro CNN Prima NEWS v pořadu Co na to vaše peněženka odborník na finanční plánování Jakub Sika. Ekonom Petr Bartoň kontroval, že se nemusí jednat o tak velkou jistotu, protože se s poněkud větším rizikem dá investovat výhodněji.

„Pokud se budeme bavit o českých dluhopisech, řekl bych, že se jedná o poměrně bezpečnou investici pro českého investora,“ řekl pro CNN Prima NEWS odborník na finanční plánování Jakub Sika. Doplnil, že zadlužení České republiky je nízké, což zaručuje vcelku bezpečnou formu investování, nicméně ne na dlouhou dobu. „Použil bych ho v horizontu tří až pěti let,“ řekl Sika.

ČTĚTE TAKÉ: Vyšší daň z nemovitosti jako trest pro nepoctivce. Města sahají k razantním změnám

Podle něj bude snižování úrokových sazeb vyvíjet tlak i na snižování sazeb a výnosů dluhopisů, i když ne nijak prudce. „To znamená, že když to budu řešit za dva měsíce, může se mi také stát, že ten krásný výnos, který bych mohl koupit dnes, nedostanu, protože trh se neustále vyvíjí,“ vysvětlil Sika.

I nákup dluhopisů může přinášet některá rizika. „Investováním do dluhopisů se připravuji o jiné výnosy. Soutěžím, abych státním dluhopisem zaplatil alespoň inflaci. Sice na beton získám peníze zpátky, ale připravuji se o jiné výdělky, které bych rizikem mohl získat,“ řekl pro CNN Prima NEWS ekonom Petr Bartoň.

Podle ekonoma se v investování vyplatí riskovat. Důležité je ovšem investice optimálně rozdělit tak, aby nebyly všechny v jednom sektoru. „Za riziko čerpám vyšší výnosy. Každý investor ví, že na trhu platí, zda jsem ochoten nést trochu rizika. Jiný magický proutek nebo strom na dělání peněz tady není,“ vysvětlil Bartoň.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Výpověď bez udání důvodu narazila u všech stran. Poškodí maminky a studenty, říká Schillerová

Tagy:
investice Petr Bartoň investor Co na to vaše peněženka dluhopis Jakub Sika