ČEZ ve vlastnictví státu? Příšerná hydra, která zabije pražskou burzu, myslí si ekonom Dohnal

Představa, že by byl ČEZ plně státní, ekonoma a investora Radima Dohnala děsí. „Vidíme to na příkladu České pošty, která neumí podnikat. Kdyby stát vlastnil ČEZ, nebudou valné hromady a po každých volbách bude půl roku trvat, než se nová a stará koalice domluví, kdo bude ve společnosti co ovládat,“ přiblížil možný scénář v pořadu Co na to vaše peněženka na CNN Prima NEWS.

„Jsem odpůrce toho, aby byl stát podnikatelem. Vidíme to na České poště. Například jsem dnes čtvrt hodiny čekal před plnou místností úplně zbytečně. Vidíme, že stát neumí podnikat. A teď si představme, že bude ČEZ úplně státní. Nebudou pod žádnou minimální kontrolou, nebudou valné hromady. Zmizí informační povinnost. Bude to další black box,“ uvedl Dohnal, který je sám akcionářem ČEZ.

Zmínil také, že po každých volbách bude půl roku trvat, než se stará a nová koalice domluví, kdo bude v ČEZ co ovládat a jak budou komunikovat. „Bude to příšerná hydra, jež bude kazit podnikatelské prostředí. Pro mě to bude dalších osm procent HDP jako VZP – neprůhledný svět,“ varoval. Dodal, že pokud má stát něco vlastnit, tak ČEPS.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Energie zlevňují, plyn nejvíce od roku 2021. Expert odhadl, kdy se to projeví na složenkách

„To je v pořádku, ať stát staví nové bloky a všechno ostatní nechá minoritářům. Mimo jiné proto, aby nezabil pražskou burzu. Protože s odchodem velké části ČEZ pražská burza postupně umře,“ dodal.

Jak se k možnému zestátnění ČEZ staví energetický odborník Michal Šnobr? A jsou akcie pro lidi v dnešní době výhodné? Nejen to se dozvíte ve výše přiloženém videu.

Tagy: