Investujte jako Pavel nebo Nerudová, lákají podvodníci. Poškozují i velké firmy jako ČEZ

Pozor na podvodné reklamy. Slibují investice do velkých českých firem s podporou celebrit a až desetinásobné zhodnocení. Vedle například Petra Kellnera nebo Elona Muska zneužívají nově i jména Danuše Nerudové nebo prezidenta Petra Pavla.

Robotický hlas, záběry z videobank a sliby desetinásobného zhodnocení investic. Tak vypadají podvodné reklamy, které lákají na údajné investice do energetické skupiny ČEZ. „Ve chvíli, kdy pošlete podvodníkům své peníze, tak v ten moment už jste o ně přišli. Už není možnost je získat zpátky. Ale oni stále předstírají, že jsou peníze vaše. Můžou vám poslat třeba falešnou platformu, na které vidíte, jak investice rostou,“ přiblížil novinář a youtuber Jiří Burýšek.

I on se takovou reklamou nechal podvést – úmyslně. Sledoval, jak se při následných telefonátech podvodníci chovají. „Tuším, že to byla nabídka ‚investujte do Agrofertu‘. Nějakým způsobem vás zpracují, manipulují vámi. Ptají se vás, kde pracujete, jak se máte, jestli máte čas na rodinu,“ sdělil redakci.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Bez reformy vás čeká důchod o 12 tisících, varuje mladé analýza. Experti radí investovat

Přesvědčivosti reklam pomáhá i to, že se často zaštiťují obličeji známých osobností – nově třeba Petra Pavla. „Už jsem to zaznamenal před zhruba třemi týdny. Hned, když jsem to viděl, jsem to předal týmu, abychom se tím zabývali. Orgány, které se tím zabývají, to vyšetřují,“ uvedl pro CNN Prima NEWS.

„S těmito reklamami samozřejmě nemáme vůbec nic společného, žádný takový produkt jsme nikdy nenabízeli ani nenabízíme,“ zdůraznila mluvčí skupiny ČEZ Barbora Peterová. Podvodníci se ale soustředí i na další velké firmy – třeba Agrofert nebo Škodu Auto. I ony jakoukoliv spojitost se stránkami odmítají a varují před nimi.

Stejně jako údajné investiční příležitosti se obměňují i obličeje celebrit. V zahraničí je oblíbený třeba Elon Musk, u nás i již zesnulý Petr Kellner nebo Danuše Nerudová. „Podvodné články lákají na neúměrně vysoký výnos investic. A v podstatě prezentuji naprosto lživé informace. Vnímám je jako obrovské nebezpečí,“ zdůraznila ekonomka a bývalá kandidátka na prezidentku.

Jak některé poškozené známé osobnosti, tak i zneužité firmy se chtějí podvodníkům bránit u soudu. Policii se je ale zatím nedaří dopadnout.

Tagy: