Írán se poprvé přiznal, že dal Rusku drony. Došlo k tomu ještě před válkou, tvrdí

V Íránu 4. listopadu oslavovali výročí konce americké ambasády v zemi.

CNN: Íránský dron zblízka

Írán se po týdnech spekulací přiznal k tomu, že Rusku dodal drony, které teď řádí ve válce na Ukrajině. Teherán ale odmítá zapojení do konfliktu s tím, že k dodávce mělo dojít ještě před válkou. Ze zpravodajských zpráv přitom vyplývá opak.

Zhruba v září se začaly na ukrajinském bojišti objevovat ruské drony, které byly zjevně zahraniční výroby. Kyjev začal okamžitě upozorňovat na to, že jde o stroje z Íránu. Konkrétně mělo Rusko nasadit íránské modely Qods Mohajer-6 a kamikaze drony Šáhid-136.

Teherán dlouho takové zprávy odmítal, v sobotu ale poprvé přiznal, že Rusku drony dodal. Přišel ale s informací, že k dodávce mělo dojít ještě před začátkem války, čímž chtěl naznačit, že s konfliktem na Ukrajině nemá přímo nic společného.

„Dali jsme Rusku omezený počet dronů, a to měsíce před začátkem války na Ukrajině,“ sdělil novinářům íránský ministr zahraničí Hossein Amir-Abdollahian. Podle něj Teherán dlouhodobě usiluje o to, aby válka na Ukrajině skončila. Informoval o tom list Independent.

Kde je pravda?

Zpravodajské informace Ukrajiny (a potažmo též Izraele) ale tvrdí něco jiného. Podle nich totiž Írán dodal Rusku nejen drony, ale také vojáky pro jejich obsluhu, kteří se v září a říjnu začali objevovat na Ukrajině. To by znamenalo, že íránská vojenská podpora Moskvy začala až v průběhu války na Ukrajině a přímo tím reagovala na řídnoucí ruské armádní kapacity.

K oznámení Íránu dochází ve stejnou dobu, kdy americké ministerstvo obrany schválilo další balík finanční pomoci Ukrajině o objemu 400 milionů dolarů (zhruba 10 miliard korun). Jedná se s největší pravděpodobností o poslední pomoc Kyjevu, kterou američtí zákonodárci zvládnou schválit před úterními volbami do Kongresu.

Experti věští ve volbách úspěch republikánů, z nichž mnozí chtějí pomoc Ukrajině výrazně omezit nebo rovnou zastavit.

Tagy: