Írán na nás chce zaútočit, tvrdí Saúdská Arábie a hledá pomoc u USA. Teherán se zlobí

Ze Saúdské Arábie měly doputovat do Spojených států znepokojivé informace o tom, že Teherán údajně chystá útok na Rijád. A to prý kvůli tomu, aby odpoutal pozornost od vnitrostátní krize. Írán něco takového popřel a naopak se na oplátku obul do Saúdské Arábie i Izraele.

Na Blízkém východě to letos pořádně vře. V kontextu války na Ukrajině se nejvíce probírá role Íránu, který Rusku dodává drony a rakety. Teherán má ale prý postranní plány, které s Kyjevem nesouvisí a které prý hodlá brzy realizovat. Alespoň to tvrdí Saúdská Arábie.

Rozvědka ropného království měla v týdnu s vyděšením informovat Spojené státy o tom, že Írán může chystat vojenský útok na Saúdskou Arábii. Informace se dostala k novinářům v úterý s tím, že Teherán může ofenzívu spustit do 48 hodin. Obavy se ale naštěstí nenaplnily.

Podle výkladu Saúdské Arábie může Írán chystat útok kvůli tomu, že sám čelí vnitrostátním problémům a masivním protestům, od kterých by rád odvedl pozornost. O kauze informoval katarský list Al-Džazíra.

Národní bezpečnostní rada USA informovala, že zprávu rozhodně nebere na lehkou váhu. „Vývojem událostí jsme znepokojení a zůstáváme se Saúdy v kontaktu prostřednictvím vojenských a zpravodajských kanálů. Nebudeme otálet s obranou našich zájmů a partnerů v tomto regionu,“ uvedl orgán Spojených států.

I přes složité vztahy je pro Washington Saúdská Arábie vedle Izraele největší alianční partner na Blízkém východě.

Írán vše popírá

Teherán pochopitelně tak ostrá obvinění nenechal bez odpovědi. Zvěsti o chystaném útoku označil za „bezdůvodné“. „Íránská islámská republika vnímá, že nastolení a vylepšení stability a bezpečnosti v regionu je možné skrze konstruktivní spolupráci se sousedy, o kterou bude vážně usilovat,“ sdělilo íránské ministerstvo zahraničí.

Írán, který na konci října podnikl masivní vojenské cvičení na severu země, naopak obvinil Saúdskou Arábii z toho, že bez důkazů rozdmýchává napětí. Teherán navíc tvrdí, že Rijádu našeptává Izrael, který si má přát destabilizaci Íránu.

Teherán stejnou optikou vnímá i vnitrostátní protesty. Má jasno o tom, že demonstrace rozpoutaly úmyslně spojenci Saúdské Arábie.

Tagy: