Islámský stát aktivoval „osamělé vlky“. Džihádisté jsou zpět, hrozí útoky v EU, tvrdí expert

Hrozí po masakru v koncertní síni v Moskvě nová vlna teroru v Evropě? Mluvčí Islámského státu (IS) Abú Hudhayfah al-Ansárí ve čtvrtek vyzval „osamělé vlky“, aby během probíhajícího ramadánu zahájili útoky směřované proti křesťanům a Židům, a to zejména v Evropě, USA a také v Izraeli. Zároveň je instruoval, aby se zaměřili na velká náměstí nebo veřejné akce. Jeho zprávu zveřejnil mediální portál IS al-Furkan. Odborník na terorismus Peter Neumann z londýnské King's College pro deník Bild konstatoval, že cílem výhružek je upozornit na „návrat Islámského státu“.

Poselství IS je podle Neumanna připomínkou, že teroristé vedou náboženskou válku proti křižákům a sionistům, respektive křesťanům a Židům. „Do toho zapadají i zmařené útoky na katedrálu v Kolíně nad Rýnem a kostely ve Vídni, stejně jako ten na kostel v Istanbulu,“ připomněl expert pro německý deník Bild.

ČTĚTE TAKÉ: Debata o Ukrajině je v Česku hysterická, tvrdí Balšínek. Varoval před velkou deziluzí

Odborník z King's College varuje, že nejnovější hrozby je potřeba brát vážně. „Už samotná skutečnost, že je afghánská odnož IS schopna v Evropě provádět stále více útoků, je alarmující. A zároveň s tím zde máme vyhrocenou situaci v Gaze, kterou chtějí IS a Al-Káida rovněž využít pro své cíle,“ poznamenal.

Sjednocování teroristických organizací pod jeden prapor však zřejmě na stole není. Mluvčí teroristické organizace totiž sice vyzdvihl a pochválil globální expanzi Islámského státu, ale druhým dechem se vymezil vůči Al-Káidě. Organizaci zkritizoval, že se odchýlila od své původní cesty. Všímá si toho zpravodajský web Mirror.

Hrozba džihadismu v Evropě

V návaznosti na poslední útoky, jako byl ten v Moskvě, a rázný vzkaz od Abú Hudhayfaha al-Ansárí, nemá Neumann pochyb, že se džihadismus opět stává největší teroristickou hrozbou v Německu. „Očekávám, že budou mít bezpečnostní složky tuto skutečnost na paměti,“ konstatoval.

Již po vypuknutí otevřeného konfliktu mezi Izraelem a Palestinou přitom upozorňoval, že nová vlna džihádistického terorismu v Evropě je reálnou hrozbou. Svá tvrzení a obavy opírá o srovnání současné situace s občanskou válkou v Sýrii z doby před více než deseti lety, po které následovala nebývalá mobilizace islamistických radikálů také v Evropě. Myšlenku rozvedl na sociální síti X.

Některé faktory aktuálního konfliktu podle jeho mínění vyvolávají dokonce obavy, že by nynější vlna teroru mohla být i horší, než ta v Německu po roce 2014, od kdy je možné pozorovat nárůst aktivity radikálů v zemi.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Očitý svědek popsal útok teroristů na koncertní sál v Moskvě

Tagy: