Čelíme nové vlně džihádu v Evropě. Terorismus může být dramaticky horší, varuje expert

Zaplaví Evropu nová vlna džihádistického terorismu? Po vypuknutí otevřeného konfliktu mezi Izraelem a Palestinou jde podle profesora Petera Neumanna z katedry válečných studií britské King’s College London o velmi reálnou hrozbu. Svá tvrzení a obavy opírá o srovnání současné situace s občanskou válkou v Sýrii z doby před více než deseti lety, po které následovala nebývalá mobilizace islamistických radikálů také v Evropě. Myšlenku rozvedl na sociální síti X.

Profesor Neumann upozorňuje, že střet v Pásmu Gazy, který začal zhruba před měsícem teroristickou akcí Hamásu, sice není se situací v Sýrii totožný, ale mnohé podobnosti tu jsou. Některé faktory aktuálního konfliktu podle jeho mínění vyvolávají dokonce obavy, že by nynější vlna teroru mohla být i horší, než ta v Německu po roce 2014, od kdy je možné pozorovat nárůst aktivity radikálů v zemi.

ČTĚTE TAKÉ: Hamás využil při útoku na Izrael i české paraglidy. Prodáváme je celosvětově, brání se majitel

Stejně jako před deseti lety hrají i nyní podle Neumanna zásadní roli sociální média. „V případě Sýrie měly dramatický dopad záběry s bombardováním a mrtvými dětmi. Dnes je podobných videí ještě více, komunikace je rychlejší a mnohonásobně vzrostl počet dezinformací,“ upozornil odborník.

Další podobností vyvolávající strach z nového šíření teroru do Evropy je geografická blízkost ohnisek obou konfliktů – stejně jako v roce 2014 je v centru dění Blízký východ. „Na rozdíl od Sýrie se ale nyní nemůžeme bavit o ‚jen tak nějaké‘ občanské válce nebo roztržce mezi muslimy. Pro islamisty jde nyní o konflikt s velkým K, válku mezi Židy a muslimy. Ve hře je Svatá země a Jeruzalém. Jasnější už to být nemůže,“ popisuje vědec.

Mnozí radikálové by přitom podle Neumanna sice raději bojovali přímo v pozemní válce, ale na rozdíl od Sýrie k tomu není příležitost. „Hamás nemá žádnou tradici zahraničních bojů a do Pásma Gazy se není snadné dostat. Islamisté si proto musejí hledat své cíle jinde, a to i v Evropě. Jako první na mušce jsou přitom zdejší izraelské a židovské komunity a jejich budovy,“ vysvětlil expert s tím, že ohrožení životů Židů je v současné době mimořádně vysoké i na starém kontinentu.

Nebezpečí osamělého teroristy

Zdánlivě dobrou zprávou má být vedle toho skutečnost, že Hamás v minulosti zájem o teroristické útoky mimo Blízký východ spíše neměl. „V současné době proto neexistuje možnost stát se bojovníkem Hamásu v Evropě,“ sdělil Neumann. Jedním dechem však dodává, že myšlenka osamělého teroristického atentátníka je nyní mezi džihádisty natolik rozšířená a mytologizovaná, že už teroristé nepotřebují žádné oficiální sítě, aby se stali „vojáky“, nebo dokonce „mučedníky“.

„Stručně řečeno, obávám se, že v Evropě čelíme nové vlně džihádistického terorismu a že by mohla být ještě dramatičtější než ta, kterou jsme zažili v polovině roku 2010,“ konstatoval profesor. Za důležité považuje, aby se úřady nynějším znovu vznikajícím fenoménem velmi rychle a intenzivně zabývaly. Jinak by se totiž podle něj mohla opakovat nedávná minulost, kdy byla oficiální místa ve svých reakcích nejdříve příliš pomalá a pak náhle zahlcená.

„Jak jsem vždy říkal: Islamismus a pravicový extremismus jsou dvě největší hrozby pro liberální demokracii. Je třeba zaujmout takovou pozici, abychom mohli účinně bojovat s oběma,“ zakončil svoje úvahy Neumann.

Jeho tvrzení navíc podporují také nedávná vyjádření experta na islamismus Erana Lahava z instituce Defense and Security Forum, který upozornil, že pod rouškou podpory Pásma Gazy se islamisté mobilizují a chystají na válku proti Západu. Podle deníku Bild expert varuje před podceňováním současných propalestinských pochodů. Odstrašujícím příkladem může podle deníku být nejen pochod v německém Essenu, kde radikálové požadovali vyhlášení chalífátu a mávali vlajkami připomínajícími Islámský stát a Tálibán.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Řádění Hamásu? Sofistikovaná operace, příprava trvala roky, řekl generál. Popsal roli Íránu

Tagy: