Debata o Ukrajině je v Česku hysterická, tvrdí Balšínek. Varoval před velkou deziluzí

K věci (85)

Debata o konfliktu na Ukrajině je v Česku hysterická, řekl v pořadu K věci na CNN Prima NEWS šéfredaktor týdeníku Echo Dalibor Balšínek a dodal, že diskuze je otevřenější například i v Polsku. Varoval rovněž před možnou deziluzí, kterou by česká společnost mohla zažít kvůli tomu, do jaké pozice sama sebe v kontextu bojů na Ukrajině staví.

Diskuze o rusko-ukrajinském konfliktu je v Česku podle Balšínka ve srovnání s Německem či Rakouskem výrazně více hysterická. „Dokonce i v Polsku je mnohem otevřenější,“ poznamenal v pořadu K věci.

ČTĚTE TAKÉ: Hrozí nám katastrofa, přiznávají Ukrajinci. Hroutí se klíčový bod fronty, je pod stálou palbou

V souvislosti s veřejnou debatou upozornil na „zatemnění ohledně přemýšlení nad otázkami a hledání odpovědí“. „Může to vést až k obrovské deziluzi. I přes demonstrativně vyjádřenou podporu napadené země je nutné si uvědomit, že Česko nebude tím, kdo bude mít zásadní vliv na vývoj konfliktu či jeho případném zastavení,“ prohlásil Balšínek.

Češi podle něj do diskuze „výrazně emočně investovali“, což prý povede k trpčímu vystřízlivění. „Musíme přijmout fakt, že Rusko má momentálně navrch a Ukrajina, které se nedostalo slibované podpory, ztrácí a situace se pro ni zhoršuje,“ podotkl.

Volby na Slovensku

Klání o post slovenského prezidenta hodnotí spíše rezervovaně. „Ivan Korčok a Peter Pellegrini jsou poměrně nekontroverzní politici. Výsledek druhého kola nijak neovlivní česko-slovenské vztahy,“ řekl publicista s tím, že interpretace slovenské politiky je přehnaná.

„Tvrzení, že je vláda Roberta Fica (Směr-SD) prorusky orientovaná, neodpovídá skutečnosti. Slovenský premiér sice relativizoval příčiny konfliktu, ale přitom u východních sousedů působí několik zbrojních firem, které dodávají zbraně a munici na ukrajinskou frontu,“ pronesl Balšínek a zdůraznil, že Fico v kontextu ruské agrese vede dvě různé politiky, a to jak verbální, tak reálnou.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: To, co dělají Rusové na Ukrajině, by udělali u nás, řekl šéf BIS Michal Koudelka a upozornil před islámským terorismem

Tagy: