Okurky nejsou. Islanďané všechny skoupili, za všechno může jeden člověk a jeho recept na salát

Úzkým profilem se v těchto dnech podle webu BBC staly na Islandu okurky. Lidé jsou nadšeni originálním návodem na salát, který objevili na internetu, a v mnoha obchodech okurky zcela vykoupili. Recept se stal takovým hitem, že pěstitelé prostě nestačí držet krok s prudkým nárůstem poptávky, prohlásil představitel islandské asociace farmářů SFG.

Na Islandu, který má necelých 400 tisíc obyvatel a často nepředvídatelné proměnlivé počasí, přitom zemědělci dokáží ročně vyprodukovat na šest milionů kusů okurek. V tomto období to však nestačí.

ČTĚTE TAKÉ: Stačí dva plátky šunky denně. Vědci varují před rizikem závažného onemocnění, jak se bránit?

Podle některých komentářů za nákupní horečku může kanadský influencer Logan Moffitt, který získal přezdívku „okurkový král“. Jeho internetové příspěvky mají více než 5,5 milionu odběratelů, které 23letý Moffitt od července prakticky denně zásobuje recepty na okurkové pokrmy.

A jeden z nich prý zaujal právě Islanďany – salát, do kterého kromě okurek patří sezamový olej, rýžový ocet, ale také smetanový sýr, avokádo či uzený losos.

Jeden z islandských supermarketových řetězců sice zpochybňuje, že by zrovna tento recept způsobil aktuální hlad ostrovanů po okurkách, nicméně farmářská asociace SFG připouští, že na dračku jdou i výše uvedené přísady.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Vesmírní trosečníci z ISS se na Zemi vrátí až v roce 2025. Zpět je vezme loď Elona Muska

Tagy:
zelenina nákupy Island recept okurka Internet Influencer Logan Moffitt