Vedro k padnutí a draho. Mikulov přichází o české turisty, místní jásají

Půvabné výhledy v Mikulově

Počasí (1. 9. 2024 08:16)

Prodrat se o prázdninách ikonickým náměstím v Mikulově, zaparkovat před svým domem či předjet autem dvanáctý konvoj cyklistů tamtéž bylo pro místní v loňských letech častými potížemi. Město zažívalo nával turistů, pro který už mnozí začali používat termín overturismus. Ten reálně devastuje třeba Benátky či Barcelonu. Letošek je ale v Mikulově úplně jiný.

Městu totiž začínají ubývat čeští turisté. „Zájem o Mikulov je, ale máme data z první poloviny roku. Ty hovoří o mírném poklesu domácích turistů a mírném nárůstu zahraniční klientely. Nejvíce se to ukáže ve třetím čtvrtletí, výsledky budeme mít v říjnu,“ řekla pro CNN Prima NEWS starostka Mikulova Jitka Sobotková (ANO). „Turistická oblast Pálava zaznamenala meziroční pokles domácí poptávky o 3,3 procenta, naopak zahraniční poptávka rostla o 17,5 procenta,“ dodala.

Mikulov tak ilustruje celorepublikový trend. V druhém čtvrtletí roku 2024 totiž počet zahraničních turistů vzrostl o 9,3 procenta na 2,8 milionu, domácích hostů bylo o 1,4 procenta méně, tedy 3,2 milionu, informoval Český statistický úřad (ČSÚ).

Mikulovská oblast ale oproti většině republiky v minulosti opravdu zažívala znaky overturismu. Mezi nimi noční hluk, předražené nemovitosti, složité parkování, ale i takový detail, jako je vykoupené pekařství. Starosta též mimořádně vyhledávané Lednice Stanislav Straškrába (Sdružení nezávislých) nedávno zmínil, že turisté v minulosti velmi rychle vykoupili pečivo a na místní pak nezbývalo. „Ale to už jsme s provozovatelem prodejny vyřešili a nyní máme prodejnu, která je otevřená nonstop,“ uvedl.

DÁLE ČTĚTE: Dovolenkové trendy Čechů: Cílem už není ušetřit. Za co si rádi připlatí a na co si stěžují?

Z údajů ČSÚ dále vyplývá, že zájem o Mikulov až do loňska rostl. Zatímco v roce 2021 přijelo do hromadných ubytovacích kapacit 77 tisíc hostů, loni už to bylo 129 tisíc. Reálný počet návštěvníků je ještě vyšší, započítány nejsou ostatní typy ubytování. Návštěvníky Mikulova tradičně láká Svatý kopeček, Dietrichsteinská hrobka či Jeskyně Na Turoldu. Nedaleko je i vyhlášený Lednicko-Valtický areál. Velký podíl na atraktivnosti města má i pověstné vinařství. Není se tak čemu divit, že se 15 procent místních aktivních podniků orientuje na ubytování či stravování.

Parkování jen pro místní, zvýšený poplatek za pobyt...

Živelný turismus se radnice rozhodla krotit. Vedení města se snaží například prodloužit turistickou sezónu nebo návštěvníky nalákat i do okolních obcí, a tedy rozprostřít davy lidí do času i prostoru. Vyhradilo se také parkování pro místní. Spolu s tím došlo i na zavedení dopravního pravidla pravé ruky místo hlavních a vedlejších ulic, což místní znepokojilo natolik, že radnice od novinky záhy ustoupila.

Na jaře si také mikulovské zastupitelstvo odhlasovalo zásady pro spolupráci s investory nových hotelů, penzionů a apartmánů, včetně dobrovolného příspěvku na městskou občanskou vybavenost ve výši cca 1 000 korun bez DPH za metr čtvereční. Koncem loňského roku se zvýšil i poplatek z pobytu na maximální možnou výši 50 korun za osobu a noc.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Divokému počasí navzdory. Pálava hostila historicky druhý díl seriálu Road Classics

Letos si tedy Mikulov oddechne. „Rozhodně nemůžeme mluvit jako v předcházejících letech o overturismu. O to víc je to přijatelné pro místní, jsou spokojení, ale podnikatelé v cestovním ruchu jsou z toho rozladění a neklidní,“ řekla starostka Sobotková s tím, že ke změně přispěly i klimatické podmínky – přes den je třicet i více stupňů, a zároveň je Mikulov drahý. „Mikulov není nejlevnější destinace, dovolená v Chorvatsku nebo Turecku vyjde levněji než týden dovolené v Mikulově,“ dodala starostka města.

Tagy: