Dusno kolem covidových dotací: Vrať ten milion, opřela se Dominika Gottová do Ivany

Karel Gott s manželkou Ivanou Gottovou.

Zatímco někteří umělci v době pandemie, kdy nemohli vykonávat svoji profesi, začali pracovat rukama, aby se uživili, jiní od státu čerpali velmi štědré kompenzační bonusy. Informace zveřejnil portál hlidacstatu.cz. Kolik kdo dostal?

Společnost Karel Gott Agency, kterou vlastní vdova Ivana Gottová, si během pandemie v rámci podpory umělců a podnikatelů přišla celkem na 1 322 000 Kč.

Tomáš Klus s. r. o., kde zpěvák Tomáš Klus vlastní 45% podíl, se pak měla obdobně, na kompenzacích si i v rámci programu Covid – kultura přivydělala více než 1 200 000 korun.

Zkrátka nezůstal ani hitmaker Michal David, který dvakrát po sobě obdržel 60 000 Kč a jednou necelých 90 000 korun. Podtrženo, sečteno: 210 000 korun.

Dotaci ve výši 60 000 Kč získala pod vlastním jménem Hana Zaňáková také zpěvačka Lucie Bílá. Její kolegyně Tereza Kerndlová inkasovala celkem 120 000 Kč. V registru figuruje i zpěvačka Emma Smetana, její životní partner Jordan Haj, moderátor, hudebník a herec Bořek Slezáček či herečka Erika Stárková, ti všichni od státu brali každý po 60 000 Kč.

Uvedení umělci měli na podporu státu nárok. Zveřejněné údaje ale odstartovaly debatu o tom, zda stát na jedné straně pomáhal účelně, a o etické stránce požadavků bohatých celebrit na straně druhé.

Dominika Gottová: Ivano, vrať peníze zpátky!

Především v případě Ivany Gottové, kterou nelze považovat za umělkyni, spustilo zveřejnění částky vlnu emocí. Dominika Gottová, nejstarší dcera Karla Gotta, ji dokonce veřejně vyzvala, aby celou sumu vrátila.

„Z jakých důvodů finance paní Gottová potřebovala? Jedinou odloženou činností agentury Karel Gott Agency v době covidu byly, jak jsem zjistila, dva již dříve vyprodané vzpomínkové koncerty na mého otce v pražské O2 areně. Tržba za ně je dost vysoká a paní Gottová zcela jistě dotaci od státu nepotřebovala. Takový postup agentury, která pečuje o uměleckou pozůstalost mého otce, se mně hrubě nelíbí a myslím, že by se to nelíbilo ani tatínkovi,“ vzkázala Dominika.

„Mnoho českých podnikatelů, kteří svoji činnost v době pandemie vykonávat nemohli, na peníze nedosáhlo nebo na ně doteď čekají, zato manželka mého otce přijala od českého státu takto vysoké peníze,“ kritizovala svou macechu veřejně Dominika Gottová.

Tagy: