Ivanka Trumpová prolomila mlčení. Svému otci věnovala krátký vzkaz, její bratr byl ostřejší

Ivanka Trump uspořádala babičce Marii Zelníčkové narozeninovou oslavu.

Donald Trump je vinen

Čtyři slova. Přesně tolik věnovala Ivanka Trumpová svému otci Donaldovi, který si ve čtvrtek vyslechl bezprecedentní verdikt v budově newyorského soudu. Své mlčení prolomila na instagramovém účtu, konkrétně v krátkém příspěvku ve Stories. „I love you, dad“ (tedy „Miluji tě, tati“), napsala k archivní fotce, na níž ji drží Donald Trump v náručí, když byla ještě malé dítě. K rozhodnutí soudu se vyjádřil také její bratr, který vyjádřil své rozhořčení nad čtvrtečním rozsudkem.

Ivanka Trumpová se k politickým záležitostem vyjadřuje spíše vzácně a zdrženlivě. O to méně komentovala soudní proces, ve kterém její otec a bývalý prezident Donald Trump čelil 34 bodům obžaloby. Ve všech byl ve čtvrtek shledán vinným. Jen pár hodin po zveřejnění verdiktu v newyorské soudní síni ale dcera někdejší hlavy Spojených států zveřejnila na svém Instagramu krátký příspěvek, kterým své mlčení prolomila.

„I love you, dad“, připsala ke staré fotografii zveřejněné na Instagram Stories, na níž ji Donald Trump drží v náručí, když byla ještě malé dítě. Ke čtyřem slovům, které v překladu neznamenají nic jiného než „Miluji tě, tati“, přidala ještě emotikon srdce. Její instagramový účet sleduje více než sedm milionů uživatelů.

K výsledku soudního procesu se vyjádřil také její bratr a exprezidentův nejstarší syn Donald Trump jr., který netajil své rozhořčení. „Takové kecy. Vinen ve všech bodech obžaloby. Demokraté uspěli ve svém dlouholetém pokusu udělat z Ameriky díru třetího světa. Pátý listopad je naší poslední šancí na její záchranu,“ vzkázal svým sledujícím na platformě X.

Trumpův soudní proces pramení z falšování podnikatelských záznamů, které souvisejí s platbou pornoherečce Stephanii Cliffordové – známé také jako Stormy Daniels – těsně před volbami roku 2016. Trumpův bývalý právník Michael Cohen jí tehdy vyplatil 130 tisíc dolarů (asi tři miliony Kč), aby nešla na veřejnost s výpovědí o románku z roku 2006, který Trump popírá.

Podle obžaloby zfalšoval šeky a další dokumenty, když po zvolení v roce 2017 Cohenovi peníze vracel, a to ve snaze udržet celou dohodu v tajnosti. Podle žalobců byly tyto podnikatelské záznamy vykazovány jako právní výdaje. Podle stanice CNN porota uznala jeho vinu v 11 bodech spojených s fakturami od Cohena, v 11 se šeky a ve 12 s dalšími záznamy o finančních transakcích.

Exprezidentovi hrozí až čtyři roky vězení, jakožto netrestaná osoba by ale mohl odejít s podmínkou a pokutou, což považují američtí právní experti za nejpravděpodobnější výsledek. Slyšení, kdy bude oznámena výše trestu, se na základě čtvrtečního rozhodnutí soudce Merchana uskuteční 11. července v 10:00 místního času (16:00 středoevropského času).

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Hrozí Trumpovi vězení? A může stále kandidovat na prezidenta Spojených států? Pět klíčových otázek a odpovědí.

Tagy: