CNN: Seděl jako zkamenělý, odcházel s červenou tváří. Okamžik, kdy si Trump vyslechl verdikt

Prezident Donald Trump v den soudu (30. 5. 2024)

Historický a bezprecedentní verdikt. Tak reportéři americké stanice CNN popisují moment, kdy si bývalý americký prezident 34krát vyslechl, že je vinen. Podle svědků v přeplněné soudní síni seděl po oznámení rozsudku s kamennou tváří a mračil se. „Na porotu viditelně nereagoval. Když odcházel ze soudní síně, měl červenou tvář,“ popsali okamžik reportéři CNN.

Trump zpočátku vypadal snad nejklidněji od začátku soudního procesu. Americký exprezident si se svým advokátem Toddem Blancem vyměnil několik úsměvů, zatímco čekali na soudce Juana Merchana. Předpokládali oznámení z jeho strany, že je soudní líčení pro dnešní den u konce, uvedli reportéři americké CNN.

Právníci, žalobci i samotný Trump byli shromážděni v newyorské soudní síni. Merchan se v 16:13 opravdu vrátil a sdělil, že za 15 minut hodlá dvanáctičlennou porotu poslat domů. Všichni tak čekali na řádný konec. Pak ale přišel obrat.

Atmosféra se razantně změnila, když Merchan znovu vstoupil do soudní síně v 16:36 a vyřkl nečekanou zprávu: porota dospěla k verdiktu. Potřebovala zhruba půl hodiny na vyplnění klíčových dokumentů. Všichni přítomní v síni tak čekali a občas si mezi sebou prohodili pár slov.

Když se soudce Merchan vrátil, upozornil všechny přítomné před „jakýmikoliv výlevy“. Do místnosti vstoupila dvanáctičlenná porota a zaujala svá místa v lavicích. Její předseda byl následně vyzván k tomu, aby se vyjádřil ke všem bodům Trumpovy obžaloby.

Ten 34krát odpověděl: „Vinen.“

Advokáti v soudní síni při předčítání rozsudku zvážněli a mlčeli. Z galerie zaplněné novináři a několika zástupci veřejnosti byl podle reportérů CNN slyšet, když předseda vynášel bezprecedentní verdikt, pouze zvuk horečného psaní na klávesnici. Jak se při tom tvářil Donald Trump, ale reportéři neviděli – v ten moment nebyl zapnutý panel s videem. Teprve ke konci čtení rozsudku se kamera mířící na lavici obžalovaných opět zapnula.

Všichni v přeplněné místnosti poté viděli první reakci bývalé americké hlavy státu. Trump seděl s kamennou tváří a mračil se na porotu, která dočítala verdikt. Viditelně ale na slova soudců nereagoval. Členové poroty jeden po druhém potvrzovali souznění s rozsudkem. V ten moment Trump natočil krk mírně doprava, aby se na porotce podíval.

Ti se tvářili vážně, když byli postupně dotazováni, zda jde skutečně o jejich verdikt. „Ano, je to tak,“ odpověděli všichni. Poté prošli kolem lavice s advokáty a odešli ze soudní síně. Nikdo z nich se při odchodu nepodíval Trumpovým směrem.

Když exprezident odcházel z místnosti, měl červenou tvář a mračil se. Se synem Ericem si na chodbě našel čas na emotivní stisk ruky, ten pak poplácal otce po zádech a následoval ho ven společně se zbytkem právníků a poradců. S novináři Trump nemluvil.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Odsouzení může Trumpovi ve volbách velmi uškodit. Trest prý ale bude mírný, míní amerikanista.

Ještě v soudní síni měl prohlásit, že „to ještě zdaleka neskončilo“. Podnikatel Steve Witkoff byl kromě Trumpova syna jediným zjevně podporujícím hostem z řad veřejnosti, který byl přítomen při čtení rozsudku. Jeho advokát Blanc pak stanici CNN potvrdil, že se proti verdiktu odvolají hned, jakmile to bude možné.

Trumpův soudní proces pramení z falšování podnikatelských záznamů, která souvisí s platbou pornoherečce Stephanii Cliffordové – známé také jako Stormy Daniels – těsně před volbami roku 2016. Trumpův bývalý právník Michael Cohen jí tehdy vyplatil 130 tisíc dolarů (asi tři miliony Kč), aby nešla na veřejnost s výpovědí o románku z roku 2006, který Trump dodnes popírá.

Trumpovi hrozí až čtyři roky vězení

Podle obžaloby zfalšoval šeky a další dokumenty, když po zvolení v roce 2017 Cohenovi peníze vracel, a to ve snaze udržet celou dohodu v tajnosti. Podle žalobců byly tyto podnikatelské záznamy vykazovány jako právní výdaje. Podle stanice CNN porota uznala jeho vinu v 11 bodech spojených s fakturami od Cohena, v 11 se šeky a ve 12 s dalšími záznamy o finančních transakcích.

Exprezidentovi hrozí až čtyři roky vězení, jakožto netrestaná osoba by ale mohl odejít s podmínkou a pokutou, což považují američtí právní experti za nejpravděpodobnější výsledek. Slyšení, kdy bude oznámena výše trestu, se na základě čtvrtečního rozhodnutí soudce Merchana uskuteční 11. července v 10:00 místního času (16:00 středoevropského času).

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Donald Trump je vinen, rozhodla porota. Byl to hanebný a zmanipulovaný proces, řekl exprezident.

Tagy: