PŘEHLEDNĚ: Hrozí Trumpovi vězení a může stále kandidovat? Pět klíčových otázek a odpovědí

Donald Trump u soudu (30. 5. 2024)

Dvanáctičlenná porota v New Yorku ve čtvrtek shledala amerického exprezidenta Donalda Trumpa vinným ve všech 34 bodech obžaloby z falšování finančních záznamů v souvislosti s platbami pornoherečce za mlčenlivost, informují světové agentury. Trump se tak stal prvním bývalým americkým prezidentem odsouzeným v trestním procesu. Co bude následovat dál? Může Trump skončit ve vězení? A může stále kandidovat na prezidenta? Redakce CNN Prima NEWS přináší přehledné odpovědi na klíčové otázky.

Co se bude dít v následujících dnech a týdnech?

Dalším krokem je podle bývalé prokurátorky Julie Rendelmenové výslech Donalda Trumpa probační službou, která poté vypracuje zprávu o trestu pro soud. Ten pak učiní konečné rozhodnutí ohledně trestu pro exprezidenta. Vypracování probační zprávy bude pravděpodobně trvat několik týdnů.

ČTĚTE TAKÉ: Odsouzení může Trumpovi ve volbách velmi uškodit. Trest prý ale bude mírný, říká amerikanista

Je také velmi pravděpodobné, že se Trump proti verdiktu odvolá. Podle expertky CNN na právní záležitosti Pauly Reidové připravoval tým bývalého prezidenta strategii pro odvolání ještě předtím, než před několika týdny začal výběr poroty. „Bude to dlouhá cesta,“ řekla Reidová.

Trumpův právní tým bude pravděpodobně argumentovat tím, že jejich klient by se na Manhattanu, kde se soud konal, nikdy nedočkal spravedlivého procesu.

Kdy se Trump dozví trest?

Slyšení o Trumpově odsouzení stanovil soudce na 11. července. Jen o čtyři dny později se přitom koná republikánský národní sjezd, kde se očekává, že se Trump oficiálně stane kandidátem strany na prezidenta. Právě odsouzení Trumpa těsně před republikánským sjezdem je podle zdrojů reportérky CNN Kristen Holmesové něco, čeho se exprezidentův tým velmi obával.

Hrozí Trumpovi pobyt za mřížemi?

Experti se neshodnou, podle většiny ale není příliš pravděpodobné, že by soud poslal Trumpa do vězení. „Jedná se o nenásilné trestné činy typu ‚E‘ - jsou to nejméně závažné trestné činy. Také nemá za celý svůj život žádný záznam v trestním rejstříku. Nemyslím si, že se to stane,“ uvedla stanici pro Sky News bývalá státní zástupkyně Julie Rendelmenová.

Stejného názoru je i bývalý federální prokurátor Chuck Rosenberg a podobně to vidí i Arthur Aidala, bývalý prokurátor brooklynského okresního státního zastupitelství, který je nyní obhájcem. „Než soudce někoho odsoudí, chce vědět, jaký je typický trest za tento prohřešek,“ řekl pro NBC News s tím, že se rozhodně nebude jednat o odnětí svobody.

Zkušený newyorský obhájce Ron Kuby je ale jiného názoru. „Soudce Merchan je známý tím, že je přísný, pokud jde o zločiny spáchané lidmi, kteří jsou bohatí, mocní a privilegovaní,“ vysvětlil pro NBC News. Právník dodal, že je „značně pravděpodobné, že soudce Merchan odsoudí Trumpa k trestu odnětí svobody nebo vězení“, a to navzdory logistickým a praktickým komplikacím, které by s sebou uvěznění osoby s ochranou tajné služby neslo.

Právní analytička CNN Karen Friedmanová Agnifilová také možnost vězení nevylučuje. „U takového trestného činu třídy E jsou na stole všechny možnosti,“ řekla a vysvětlila, že Trump může dostat prakticky jakýkoliv trest od domácího vězení až po to skutečné. „Mohl by dostat podmínku. Mohl by vykonávat veřejně prospěšné práce, kdy by musel sbírat odpadky v metru,“ dodala.

Může Trump stále kandidovat na prezidenta USA?

Může. Ústava USA stanovuje pro prezidentské kandidáty pouze tři požadavky. Musí:

  • se narodit jako občan Spojených států,
  • být starší 35 let,
  • mít trvalý pobyt v USA po dobu nejméně 14 let.

Trump splňuje všechny tři požadavky.

Může Trump volit v prezidentských volbách?

Záleží na okolnostech. Každý stát má v tomto ohledu jiné zákony. Někde mohou odsouzení volit přímo z vězení, jinde usvědčení zločinci ztrácejí volební právo i po odpykání si trestu. Záleží tedy na tom, zda bude Trump odsouzen k trestu odnětí svobody a zda si jej do listopadových voleb odpyká. Exprezident totiž žije na Floridě a tam není možné volit z vězení. Floridští voliči ovšem v roce 2018 drtivou většinou podpořili referendum o navrácení volebního práva odsouzeným zločincům. Republikánští zákonodárci, kteří tento stát nyní řídí, však znovuzískání volebního práva nejprve odložili a poté podmínili tím, že zločinci musí zaplatit všechny pokuty a poplatky spojené s výkonem trestu.

Podívejte se, jak Donald Trump reagoval na verdikt poroty:

Tagy: