Hamás propustil prvních 24 rukojmí z Gazy. Vedle Izraelců vydal Thajce a Filipínce

  • Téma: Izrael
  • ČTK
  • CNN Prima NEWS
  • Aktualizováno 24. listopadu 2023 16:10
Palestinci se vracejí do čtvrti Khezaa na východním okraji města Chán Júnis na jihu pásma Gazy, aby si prohlédli své domovy po týdnech izraelského bombardování.

Hamás propustil další rukojmí

Mezinárodní výbor Červeného kříže uvedl, že počet rukojmí propuštěných Hamásem je 24. Podle Kataru jde o 13 Izraelců, 10 Thajců a jednoho Filipínce. Webu Times of Israel napsal, že všichni jsou už v Egyptě, kde si je převezme izraelská armáda. Izrael současně propustil ze svých věznic 39 palestinských žen a dětí. Od začátku příměří v 7:00 místního času (6:00 SEČ) nebyly hlášeny žádné dělostřelecké údery, bombardování ani raketové útoky, uvedla agentura Reuters.

Americký prezident Joe Biden prohlásil, že existuje reálná šance, že se příměří mezi Izraelem a Hamásem prodlouží. Páteční propuštění rukojmích je podle něj začátkem procesu.

ČTĚTE TAKÉ: Hádka o Izrael. Na tyhle kecy nejsem zvědav, vpálil Vondra Davidovi

Hamás má na základě dohody o dočasném příměří během čtyř dní propustit dohromady 50 rukojmí výměnou za propuštění 150 Palestinců z izraelských věznic. Mezi v pátek propuštěnými Izraelci jsou pouze ženy a děti, 12 z nich podle stanice Channel 12 pochází z kibucu Nir Oz.

Izrael zatím ze svých věznic propustil 39 palestinských žen a dětí. Na síti X to v pátek uvedlo ministerstvo zahraničí Kataru. Podle nejmenovaného palestinského činitele, na kterého se odvolává agentura Reuters, jde o 24 žen a 15 náctiletých chlapců. Podle zpravodajského webu The Times of Israel (ToI) byli odsouzeni v souvislosti s terorismem, část z nich má domov na Západním břehu Jordánu a část ve východním Jeruzalémě.

Televize Al-Džazíra v pátek citovala člena politického křídla Hamásu Gházího Hamada, podle něhož je Hamás ochoten propustit více rukojmích, včetně mužů civilistů. Jednání o propuštění izraelských vojáků, kteří jsou rovněž mezi unesenými, je podle něj ale „jiná kapitola“. „V této fázi hovoříme o civilních rukojmích. Co se týče ostatních, budeme se snažit o celkovou výměnu a propuštění všech (7 200) vězňů,“ uvedl Hamad podle Al-Džazíry. „Ale počkáme a uvidíme. Máme trpělivost, sílu a energii, abychom to dokázali… Izrael musí propustit všechny vězně a my jsme připraveni propustit izraelské vojáky,“ dodal.

Asi hodinu a půl po začátku dočasného příměří vjely přes Rafáh do Pásma Gazy první dva egyptské kamiony s nápisy „Pro naše bratry v Gaze“ či „Společně k humanitě“. Celkem dorazilo v pátek 137 nákladních aut s humanitární pomocí. Podle úřadu OSN to byla největší humanitární zásilka od 7. října, a bylo v ní i palivo.

Právě přes tento přechod na hranici s Egyptem se pomoc do Pásma Gazy dostává. Přivézt mají zdravotnický materiál, léky, potraviny a vodu. Úřad COGAT izraelského ministerstva obrany, který má na starost civilní aktivity na palestinských územích, uvedl, že Izrael umožní každý den příměří vstup také čtyřem cisternám s palivem a čtyřem kamionům s plynem na vaření.

Poslední boje před příměřím

V hodinách, které předcházely začátku klidu zbraní, varovaly sirény před raketovým útokem izraelské obce sousedící s Pásmem Gazy. Podle webu Times of Israel v noci přišly zprávy o intenzivním izraelském ostřelování v Gaze s tím, jak se armáda snažila co nejvíce pokročit ve svém tažení proti Hamásu v posledních hodinách před začátkem klidu zbraní. Ráno pak izraelská armáda uvedla, že její síly dosáhly „operačního rozmístění na linii příměří“.

Server BBC News také informoval o izraelském náletu podniknutém méně než hodinu před ohlášeným příměřím.

Izraelská armáda ráno shazovala nad Pásmem Gazy letáky, v nichž obyvatele varuje, aby se nevraceli do svých domovů na severu, neboť tato oblast i přes vyhlášené příměří zůstává válečnou zónou, napsal server ToI. Palestinští představitelé podle něj vyzvali vysídlené obyvatele Gazy, aby se po zahájení příměří vrátili do svých domovů.

„První věc, kterou chci udělat, je vyspat se,“ řekl Chalíd Loz před začátkem ohlášené čtyřdenní přestávky v bojích stanici Al-Džazíra. „Jsem unavený z toho neustálého bombardování,“ dodal. Stejně jako mnoho dalších lidí v Gaze považuje zastavení bojů za první šanci trochu si oddechnout. „Chceme zajistit vodu pro naše domovy, chceme sehnat domů potřebné zboží místo prázdných obchodů, kde nenajdeme, co potřebujeme,“ podotkl.

Izrael zahájil rozsáhlé bombardování a poté pozemní operaci v Gaze v reakci na útok, při němž ozbrojenci Hamásu na v jižním Izraeli pozabíjeli zhruba 1 200 lidí a přes 200 odvlekli jako rukojmí do Pásma Gazy. Izraelská akce si podle úřadů Hamásu vyžádala už přes 14 tisíc lidských životů, takové informace však není možné nezávisle ověřit. Právě rostoucí počty civilních obětí vedly v minulých týdnech k sílícímu volání po humanitární přestávce v bojích.

Tagy: