Šéf palestinských teroristů je po smrti. Vysídlí Izraelci Gazu do Egypta?

Bombardování Gazy

Izrael v noci zahájil pozemní operaci v Gaze

Izraelci měli zabít palestinského šéfa teroristické skupiny Islámský džihád ve městě Džanín na Západním břehu Jordánu. Informuje o tom palestinský zpravodajský web WAFA. Izraelci vytvořili dokument, který doporučuje přesun civilního obyvatelstva Gazy na egyptský Sinajský poloostrov. Občanský pořádek se v oblasti začíná hroutit, uvedl zástupce úřadu OSN. Podle něj do skladů s humanitární pomocí v Gaze vtrhly tisíce lidí.

Izraelské ozbrojené síly měly zabít zakladatele džanínské odnože Islámského džihádu. Podle The Times of lsrael o tom informoval palestinský zpravodajský web WAFA. Izrael smrt teroristy zatím nepotvrdil.

Na izraelském ministerstvu pro zpravodajské služby vznikl dokument, který doporučuje nuceně vysídlit Palestince z Pásma Gazy do Egypta, na Sinajský poloostrov, informoval server The Times of Israel. Palestinci, kterých v Gaze žije 2,3 milionu, se podobného scénáře hrozí a odmítají ho. Proti jakémukoliv přesunu Palestinců na své území je také Egypt.

Izraelská vláda význam dokumentu podle The Times of Israel snižuje. Kancelář premiéra Benjamina Netanjahua deníku Haarec řekla, že materiál představuje „počáteční úvahy“ týkající se této otázky, kterými se teď úřady nezabývají, protože se soustředí na válku, a ne na to, co bude den po ní.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Visingr: Mrtví palestinští civilisté jsou pro Hamás „požehnání“. Efektivita Izraele až děsí

Tisíce Palestinců vtrhly v obléhané Gaze do skladů s humanitární pomocí, berou jídlo a další zásoby nutné k přežití. Informaci zveřejnil úřad OSN pro palestinské uprchlíky. Ten také uvedl, že je to varovný signál, že občanský pořádek se v oblasti začíná hroutit, uvedla agentura AP. Prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan při návštěvě hraničního přechodu mezi Pásmem Gazy a Egyptem v Rafáhu řekl, že bránění humanitární pomoci Gaze by mohlo být posuzováno jako válečný zločin v soudní pravomoci ICC.

Podle íránského prezidenta Ebráhíma Raísího Izrael svým postupem vůči Pásmu Gazy překročil červenou linii. Zmínil také, že to může přinutit další aktéry k činům. Výhrůžku směrem k Izraeli zveřejnil na sociální síti X. Kriticky se vyjádřil i na adresu Spojených států. Íránu se nelíbí, že podporují Izrael, zatímco vyzývají Teherán, aby se do konfliktu nezapojoval.

„Zločiny sionistického režimu překročily červenou linii, což může každého donutit jednat. Washington nás žádá, abychom nic nedělali, ale Izraeli stále poskytuje širokou podporu,“ napsal na sociální síti Raísí.

Tagy: