Visingr: Mrtví palestinští civilisté jsou pro Hamás „požehnání“. Efektivita Izraele až děsí

Izraelští vojáci

Analytik Visingr o hnutí Hamás v Pásmu Gazy

Hamás cynicky využívá všechny oběti mezi palestinskými civilisty pro svoji propagandistickou válku. Ve vysílání CNN Prima NEWS to řekl vojenský analytik Lukáš Visingr.

Židovský stát se začátkem invaze nasadil široké spektrum vojenských jednotek. „Vidíme v akci tanky, různá bojová vozidla pěchoty, ženijní stroje, dělostřelectvo a samozřejmě celou oblast monitorují izraelské bezpilotní letouny, další letouny útočí na cíle Hamásu. Nepochybně jsou v akci i speciální jednotky,“ pronesl Visingr.

„Vidíme, že se izraelská válečná mašinérie dala do pohybu a že dokáže být opravdu strašidelně efektivní,“ pokračoval vojenský analytik ve vysílání CNN Prima NEWS.

Izraelci se podle něj budou pokoušet především zlikvidovat co nejvíce příslušníků teroristického hnutí Hamás a jejich vybavení, to znamená třeba sklady či odpalovací zařízení a výrobny raket.

„Nadále existují snahy lokalizovat a osvobodit rukojmí, i když s postupujícím časem naděje slábne, ale jak známo, Izraelci jsou v tomhle velmi důslední,“ řekl Visingr s dovětkem, že Izraelci se nepřestanou snažit vypátrat unesené rukojmí, dokud bude šance, že jsou naživu.

Co je cílem Hamásu?

Způsobit nepřátelům co největší ztráty se podle Visingra bude pokoušet i Hamás. Dle jeho slov však nebude rád jen za mrtvé izraelské vojáky, ale i za palestinské nevinné oběti. „Hamás se chová naprosto cynicky a mrtvé palestinské civilisty vítá, protože to pro něj jsou cenné body v propagandistickém boji,“ zmínil ve vysílání vojenský analytik.

Doslova zmínil, že pro teroristy z Hamásu je každý mrtvý civilista v podstatě „požehnáním“. „Vedou velmi intenzivní propagandistickou válku a snaží se vše prezentovat tím způsobem, že jsou nevinné oběti izraelského útoku,“ komentoval dále Visingr.

Expert se dotkl také možné odpovědi na otázku, proč Izrael doposud s pozemní invazí vyčkával. Hamás si totiž už několik týdnů stěžuje, že v Pásmu Gazy téměř došlo palivo. To však podle Visingra vesměs neputuje do nemocnic, ale spíš na ventilaci podzemních tunelů, které mají ozbrojenci k dispozici a představují mocnou zbraň.

Ta se může stát slabinou Hamásu. „Podzemní tunely jsou závislé na ventilaci, kterou je potřeba něčím pohánět. Generátory potřebují právě ta paliva. Možná proto Izraelci čekali, až jim dojde palivo,“ dodal Visingr.

Na pomoc civilistům v Izraeli vznikla na dárcovské platformě Znesnáze21 sbírka. Finanční dary budou předány potřebným ve spolupráci s izraelským velvyslanectvím.

Tagy:
válka armáda Izrael invaze palivo Pásmo Gazy Palestina Hamás Gaza Lukáš Visingr