Izrael zaútočil na jemenský přístav. Reagoval na nálet povstaleckých dronů v Tel Avivu

Ohnivý sloup, který vznikl po údajných úderech v jemenském přístavním městě Hodeida, které je v držení povstalců.

Izraelci zaútočili na Jemen

Izrael provedl útok na jemenský přístav Hudajdá, uvedly podle agentury Reuters úřady jemenského, Íránem podporovaného povstaleckého hnutí Hútíů. Ti se v pátek přihlásili k dronovému útoku, který v izraelském Tel Avivu zabil člověka. Podle izraelské armády šlo o odvetu za stovky útoků z poslední doby. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu uvedl, že útok na Hudajdá připomíná, že Izrael umí své nepřátele zasáhnout kdekoliv. Přístavem podle něj proudily do Jemenu íránské zbraně.

Povstalci provozovaná televize Al-Masíra, která citovala prohlášení místního ministerstva zdravotnictví, uvedla, že izraelský útok zasáhl skladiště pohonných hmot v Hútíi ovládaném přístavu a vyžádal si blíže neupřesněný počet obětí. Terčem útoku byla podle televize také zařízení elektroenergetické společnosti. Vyžádal si nejméně 80 zraněných, kteří utrpěli převážně popáleniny. Podle AFP to uvedli povstalci Hútíové.

ČTĚTE TAKÉ: Nejméně 27 mrtvých hlásí z jihu Gazy, k útoku mělo dojít u školy. Izrael zprávu prověřuje

Izraelská armáda dříve uvedla, že v noci na pátek zaútočil na Tel Aviv dron íránské výroby, který však nespustil letecký poplach. Zemřel muž ve věku kolem 50 let a dalších deset lidí utrpělo zranění.

Hútíové se k tomuto útoku ústy svého mluvčího přihlásili a uvedli, že budou pokračovat v útocích na Izrael v rámci solidarity s Palestinci ve válce v Pásmu Gazy.

Izraelská armáda v sobotu v reakci na útok uvedla, že v oblasti jemenského přístavu Hudajdá zaútočila na vojenské cíle spojené s povstaleckými Hútíi. Šlo podle ní o odvetu za stovky útoků na Izrael z posledních měsíců.

Jemenští Hútíové v průběhu devět měsíců trvající války, kterou vyvolal říjnový útok teroristického hnutí Hamás na Izrael, opakovaně vypouštěli bezpilotní letouny a rakety směrem na Izrael. Až dosud ale všechny zachytil buď Izrael, nebo západní spojenci, jejichž síly jsou rozmístěny v regionu, uvedla agentura AP.

Od listopadu jemenští povstalci podnikají také útoky na obchodní lodě v Rudém moři a Adenském zálivu, o nichž se tvrdí, že mají spojení s Izraelem.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Úder na Gazu si vyžádal 90 mrtvých a stovky zraněných. Šlo o členy Hamásu, tvrdí Izrael

Tagy: