Úder na Gazu si vyžádal 90 mrtvých a stovky zraněných. Šlo o členy Hamásu, tvrdí Izrael

Mrtví a zranění Palestinci včetně dětí jsou po izraelském útoku převezeni do kuvajtské polní nemocnice v Chán Júnisu v Gaze, 13. června 2024.

Izrael útočil v Gaze

Při sobotním izraelském vzdušném úderu proti šéfovi vojenského křídla teroristického hnutí Hamás v Pásmu Gazy přišlo podle místních úřadů o život nejméně 90 Palestinců a dalších 300 bylo zraněno. Izraelská armáda potvrdila, že terčem útoku v oblasti Mavásí, označené za humanitární zónu, byl vojenský lídr Hamásu Muhammad Díf, a prohlásila, že většinu obětí představují členové tohoto hnutí. Česká velvyslankyně v Izraeli Veronika Kuchyňová Šmigolová ve vysílání CNN Prima NEWS uvedla, že smrt představitele uskupení je vysoce pravděpodobná.

Podle arabských médií způsobilo vysoký počet obětí vedení úderu v místech, kde se nacházejí četné stany palestinských uprchlíků. Reportér izraelského armádního rozhlasu řekl, že Díf se zřejmě skrýval v této humanitární zóně západně od města Chán Júnis. Nebylo bezprostředně jasné, zda Díf přišel při úderu o život. Spolu s ním byl terčem úderu také Rafá Salámí, velitel brigády Hamásu v Chán Júnisu, uvedla armáda. Saúdskoarabská televizní stanice Al-Hadas tvrdí, že Salámí byl při úderu zabit, zatímco Díf byl údajně vážně zraněn.

ČTĚTE TAKÉ: Otevřená válka mezi Izraelem a Libanonem je na spadnutí. Útokům nezabráníme, varují USA

Izraelský ministr obrany Joav Galant se kvůli zhodnocení situace sešel s náčelníkem generálního štábu armády Hercim Halevim a šéfem tajné služby Šin Bet, uvedla ministrova kancelář. Schůzky s nejvyššími představiteli armády a tajných služeb má během dne v plánu také premiér Benjamin Netanjahu, uvedl jeho úřad.

Podle izraelské armády byl úder veden v ohrazené oblasti Hamásu, kde většinu osob představovali ozbrojenci. Vysoce postavený představitel Hamásu Sámí abú Zuhrí nicméně agentuře Reuters řekl, že při úderu byli zabiti pouze palestinští civilisté. Útok označil za „vážnou eskalaci“ a zprávy, že jeho cílem měl být Díf, za „nesmysl“ a snahu úder ospravedlnit.

„Všichni mučedníci jsou civilisté a to, co se stalo, je závažná eskalace genocidní války, podporované Spojenými státy a mlčením světa,“ řekl Abú Zuhrí. Podle jeho slov úder ukazuje, že Izrael nemá zájem na dosažení dohody o příměří.

Díf byl jedním ze strůjců brutálního útoku Hamásu na Izrael ze 7. října, při němž zahynulo na 1 200 lidí a který rozpoutal válku v Pásmu Gazy. Přežil sedm izraelských pokusů o atentát, naposledy v roce 2021, a již několik desetiletí mu patří některé z prvních míst na izraelském seznamu nejhledanějších osob. Díf stoupal v hierarchii Hamásu více než 30 let, vytvořil síť tunelů skupiny a podílel se na vývoji bomb. Podle Izraele je zodpovědný za desítky Izraelců zabitých při palestinských sebevražedných atentátech.

Velvyslankyně: Smrtí Dífa by Hamás citelně utrpěl

Izraelský útok podle Kuchyňové Šmigolové Díf ani Salámí s největší pravděpodobností nepřežili. „V případě, že se informace potvrdí, je jisté, že byla zasažena velmi významná buňka celé struktury Hamásu,“ prohlásila ve vysílání CNN Prima NEWS.

„Smrt Dífa by znamenala pro hnutí velmi citelnou ztrátu. Kromě toho, že je zástupcem nejvyšších špiček, šéfuje i vojenskému křídlu Hamásu,“ poznamenala diplomatka s tím, že už dříve silný tlak na radikální uskupení napomohl tomu, aby jeho členové „ustoupili z některých svých nerealistických požadavků“.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Drsná odplata, Ukrajinci se pomstili Rusům za bombardování nemocnice, ukazuje video

Tagy: