CNN: Izraelci pálili na humanitární konvoj. OSN zastavila pomoc, v Gaze reálně hrozí hladomor

Izraelci zaútočili na konvoj OSN mířící do Gazy

Izraelci útočili na humanitární konvoj OSN

Izraelské ozbrojené síly pálily na konvoj Organizace spojených národů (OSN), který měl namířeno do Gazy s dodávkou potravin. Informuje o tom americká stanice CNN s odkazem na OSN. Izraelci navíc posléze měli dosáhnout svého a konvoj zastavili ještě před vjezdem do Pásma Gazy. K incidentu došlo na začátku února.

„Konvoj vezoucí potraviny mířil do severní části Pásma Gazy. Byl na cestě a schytal zásah. Jeden z vozů vezoucí zásoby byl zasažen izraelskou námořní palbou,“ sdělila CNN tisková mluvčí Úřadu OSN pro palestinské uprchlíky na Blízkém východě (UNRWA) Juliette Toumaová.

Izraelci nedávno osvobodili v Rafahu dva rukojmí, více v reportáži CNN:

OSN posléze pro CNN zveřejnilo svou výměnu zpráv s izraelskými ozbrojenými silami, se kterými byl domluven přejezd humanitárního konvoje. „Sdíleli jsme s izraelskou armádou koordinace a plán cesty našeho konvoje. Zelenou máme pouze v případě, že nám Izraelci cestu schválí. Bez toho se nehneme,“ pokračovala Toumaová.

ČTĚTE TAKÉ: Izraelec se natočil při výbuchu mešity. Vojáci dělají z války satirickou show, upozorňuje CNN

Taková koordinace je důležitá právě pro případ, aby se humanitární pracovníci nedostali pod nečekanou palbu. „Gaza je dnes pro humanitárního pracovníka jedním z nejnebezpečnějších míst,“ zmínila dále mluvčí UNRWA.

Organizace doplnila, že při palbě, ke které mělo dojít na jednom z izraelských stanovišť před Gazou, nebyl sice nikdo z řidičů zraněn, ale náklad zasaženého vozu byl kompletně zničen. Podle OSN převážel pytle s moukou.

Samotný konvoj po této střelbě už dál nepokračoval. Izraelská armáda na žádost o komentář nereagovala.

UNRWA od incidentu, ke kterému mělo dojít již 5. února, přestala podle CNN do severní části Pásma Gazy dovážet potřebné humanitární zásoby, a to navzdory tomu, že místní obyvatelé se zoufale shání po jídle a dalších věcech.

I další pokus o dodávky potravin byl neúspěšný

Izraelský deník The Jerusalem Post uvedl, že v uplynulých dnech se OSN pokusila dostat do Gazy další dodávky se zásobami. Skončilo to však neúspěchem, protože jakmile konvoj dorazil do města, dostal se znovu pod palbu. Není jasné, zda izraelskou nebo za ní stáli teroristé z Hamásu.

OSN posléze v úterý oznámila, že prozatím pozastavuje dodávky potravin do severní části Pásma Gazy alespoň do okamžiku, než se jim zaručí bezpečný průjezd.

Ačkoliv v Pásmu Gazy hrozí hladomor, značnou část území stále ovládá teroristické hnutí Hamás. Není tak zcela jasné, zda se veškerá zavezená humanitární pomoc dostává k civilistům.

Tagy:
jídlo OSN CNN konflikt Blízký východ Pásmo Gazy Hamás humanitární pomoc Úřad OSN pro palestinské uprchlíky na Blízkém východě Izraelské obranné síly