Izraelci zabili vysokého představitele revolučních gard. Za to sionisté zaplatí, zuří Írán

Brigádní generál Rází Musáví

Při izraelském úderu byl v pondělí nedaleko Damašku zabit jeden z nejzkušenějších poradců íránských revolučních gard v Sýrii, brigádní generál Rází Musáví. Informovala o tom íránská oficiální agentura Irna.

Bezpečnostní zdroje agentuře Reuters řekly, že Musáví byl odpovědný za koordinaci vojenské aliance mezi Sýrií a Íránem. Íránská televize v pondělí podle Reuters přerušila své pravidelné zpravodajství oznámením, že Musáví byl zabit. Televize ho označila za jednoho z nejstarších poradců gard v Sýrii a za jednoho z těch, kteří doprovázeli velitele elitních jednotek gard Kuds Kásema Solejmáního, jenž byl zabit při americkém dronovém útoku v Iráku v roce 2020.

ČTĚTE TAKÉ: Vyváznou šéfové Hamásu živí? Izrael zkoumá plán na ukončení války, ve hře je i návrat rukojmí

Íránské revoluční gardy k útoku uvedly, že Izrael za zabití Musávího zaplatí. „Uzurpátorský a surový sionistický režim za tento zločin nepochybně zaplatí,“ uvedly revoluční gardy v prohlášení čteném v televizi.

Izrael už roky provádí útoky proti cílům v Sýrii s údajným napojením na Írán. Vliv Teheránu v Sýrii ještě vzrostl poté, co podpořil režim prezidenta Bašára Asada v občanské válce, která propukla v roce 2011.

Dříve tento měsíc Írán oznámil, že izraelské údery v Sýrii zabily dva členy revolučních gard, kteří v zemi působili jako vojenští poradci.

Tagy: