Izraelci zcela zdevastovali uprchlický tábor, ukazují záběry. Biden volá po pauze

Izrael vybombardoval uprchlický tábor v Pásmu Gazy

Izrael dobývá tunely v Gaze

Izraelské útoky na uprchlický tábor Džabálija způsobily katastrofální škody a zabily velké množství lidí, ukazují záběry Maxar Technologies, které zveřejnila americká CNN. Podle Úřadu vysokého komisaře OSN pro lidská práva může být tento útok považován za válečný zločin. Americký prezident Joe Biden volá po „humanitární pauze“, během níž by byla z Pásma Gazy propuštěna izraelská rukojmí. Představitel Hamásu pohrozil opakováním útoků ze 7. října.

Izraelské údery zaměřené na velitele Hamásu a infrastrukturu militantní skupiny v hustě osídleném uprchlickém táboře Džabálija v severní Gaze zanechaly podle očitých svědků a zdravotníků v enklávě katastrofální škody a zabily velké množství lidí. Záběry Maxar Technologies, firmy specializující se na satelitní snímky, které zveřejnila americká stanice CNN, ukazují následky druhého útoku na uprchlický tábor v Pásmu Gazy.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Putin hraje riskantní hru. Spojování válek na Ukrajině a v Gaze se mu může vymstít, píše CNN

Izraelské údery na palestinský tábor Džabálija v Pásmu Gazy mohou být válečným zločinem. Uvedl to ve středu Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva. Podle úřadu vysoký počet obětí a rozsáhlé škody ukazují na to, že údery izraelského letectva mohly být nepřiměřené. „Vzhledem k vysokému počtu civilních obětí a rozsahu destrukce po izraelských leteckých úderech na uprchlický tábor Džabálija máme vážné obavy, že se jednalo o nepřiměřené útoky, které by mohly být válečnými zločiny,“ uvedl úřad na sociální síti X.

Izraelské obranné síly prohlásily, že za rozsáhlou destrukci po úterním úderu jsou částečně zodpovědné zřícené tunely.

Amerického prezidenta Joea Bidena během projevu přerušil demonstrant, který požadoval příměří mezi Izraelem a Hamásem. Biden reagoval s tím, že podporuje „humanitární pauzu“, během níž budou z pásma Gazy propuštěna izraelská rukojmí. Informoval The Times of Israel.

Představitel politického křídla palestinského islamistického hnutí Hamás Ghází Hamad v rozhovoru s libanonskou televizí pohrozil, že skupina zopakuje krvavý útok na Izrael, který provedla 7. října, a vyjádřil přání zničit Izrael. Rozhovor s titulky na síti X zveřejnila nevládní organizace Middle East Media Research Institute (MEMRI). Příspěvek sdílel také britský ministr zahraničí James Cleverly, který napsal: „Jak může být mír, když Hamás usiluje o likvidaci Izraele?“

Tagy: