Putin hraje riskantní hru. Spojování válek na Ukrajině a v Gaze se mu může vymstít, píše CNN

Ruský prezident Vladimir Putin podle americké CNN vnímá válku na Ukrajině a konflikt v Izraeli jako propojené události. Z obou válek obvinil Západ. Na Blízkém východě to ale hraje na obě strany, což mu podle CNN způsobuje problémy na domácí půdě.

V ruském Dagestánu, republice na Kavkaze s početnou muslimskou komunitou, se o víkendu stal incident, který by podle USA mohl být charakterizován jako „pogrom na Židy“. Rozčílení občané Dagestánu vtrhli na tamní letiště, když zjistili, že tam bude přistávat letadlo z Tel Avivu. Hledali Židy. Domů se přitom vraceli Rusové, z nichž někteří využili v Izraeli lékařskou péči.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Laserová superzbraň, o které kolují mýty. Co vše dokáže obávaný izraelský Iron Beam?

Incident, při němž bylo zraněno nejméně 20 lidí, vyvolal mezinárodní pobouření. Ruský prezident Vladimir Putin sice apeloval na bezpečnostní složky, aby udržovaly řád, vinu za nahánění Židů ale hodil na někoho jiného.

Západ vinen, zas a znovu

„Události v Machačkale byly inspirovány prostřednictvím sociálních sítí,“ prohlásil Putin a naznačil, že Ukrajina a „ruce západních zpravodajských služeb“ využily emocí, které v Dagestánu vzplály v souvislosti s neúnavným vojenským úsilím Izraele proti Hamásu v Gaze a rostoucím počtem civilních obětí.

Podle americké CNN toto prohlášení znamená, že Putin dal mezi válku na Ukrajině, kterou Rusko rozpoutalo invazí, a konflikt v Gaze, jejž spustil teroristický útok Hamásu na Izrael, rovnítko. Obě války považuje za propojené, z obou viní Západ.

„Palestině můžeme pomoci jen v boji proti těm, kteří stojí za touto tragédií,“ řekl Putin.

Analýza americké CNN dospěla k závěru, že incident v Dagestánu a následná reakce ruského prezidenta vyplývají z dosavadního rétorického kličkování Putina. V Rusku žije početná židovská i muslimská komunita. A v Izraeli zase žije početná komunita ruských Židů.

Putin v konfliktu v židovském státě sice uznal právo Izraele na sebeobranu, kritizuje ale odvetné údery Tel Avivu a civilní oběti v Gaze. Navíc se spekuluje o tom, že Moskva dodala Hamásu zbraně.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v reakci na šílenství v Dagestánu prohlásil, že události dokládají, jak se Rusko vymyká Putinovi z rukou. Ruská televize mezitím přitvrdila v protiizraelské rétorice, čímž podle CNN odvádí pozornost od konfliktu na Ukrajině.

Rozdmýchávaní sporů mezi náboženskými skupinami se ale podle americké televize může Putinovi vymstít.

„Putin již několik měsíců hraje riskantní geopolitickou hru a sází na nedůvěru vůči Západu, aby podpořil svou válku proti Ukrajině. Protižidovské nepokoje v jižním Dagestánu ukazují, jak rychle se tento model může vymstít, zejména těm, kteří jsou uvězněni v ozvěně ruské státní propagandy,“ uzavírá CNN.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Izraelský velvyslanec při OSN si na jednání připnul žlutou hvězdu

Tagy: