CNN: Izraelci se bouří, Netanjahu čelí enormnímu tlaku. Jak dlouho vydrží?

Izraelské protivládní protesty vystavují premiéra Benjamina Netanjahua nepříjemné pozici, která s jeho kariérou otřásá více než kdy dříve. Upozornila na to analýza americké CNN, podle které občané zuří kvůli smrti rukojmích v Gaze. Šance na záchranu dalších zajatců se přitom nadále snižuje.

Málokterý politik zvládne tlak na více frontách. Izraelský politický matador a premiér Netanjahu teď přitom čelí vzrůstajícímu napětí hned na pěti bojištích – povstávají proti němu vlastní občané, kritizují ho opoziční politici a do toho řeší boj s Hamásem, libanonským Hizballáhem a Íránem.

ČTĚTE TAKÉ: Netanjahu je pan Smrt. Za dohodu o propuštění rukojmích demonstrovaly tisíce Izraelců

O víkendu izraelská armáda objevila v Pásmu Gazy šest rukojmích, které zavraždili členové Hamásu jen krátce před příchodem vojáků. Izraelští demonstranti následně vyšli do ulic, protože se domnívají, že tito lidé mohli žít, kdyby Netanjahu přistoupil na dohodu s Hamásem a nepokračoval ve vojenské operaci v oblasti.

„Více takových dnů, jako byla neděle, kdy se národ ocitne v horečnaté křižovatce bolesti srdce, frustrace a hněvu, bude pro Netanjahua výzvou jako nikdy předtím. Vyhlídky Izraele jsou neradostné: šance na osvobození rukojmích se snižují spolu s Netanjahuovým politickým úspěchem,“ analyzuje americká CNN.

V Pásmu Gazy mají zůstávat ještě desítky izraelských rukojmích, které teroristé odvlekli loni při útoku 7. října. Kolik z nich je ještě naživu, se ale neví.

Nespokojenost občanů už prostupuje celou společností. K protestům se přidaly i odbory a začaly stávky, do kterých se zapojily firmy, autobusové společnosti nebo železnice. Ochromeno bylo zčásti i školství. Netanjahu ale tlaku nadále odolává.

„Jeho bezkonkurenční schopnosti politického přežití ho udržely v úřadu i při větších protestech a málokdo by byl ochoten vsadit na to, že se chystá tentokrát hodit ručník do ringu. Otázkou je, jak dlouho to vydrží,“ píše CNN.

Sílí i zahraniční tlak

Tlak na Netanjahua ale nevytváří jen Izraelci, ale i mezinárodní společenství. Na pozadí popsaných událostí vrcholí jednání o nové mírové dohodě, která má ukončit krveprolití v Gaze. Připravují ji primárně Spojené státy společně s Katarem a Egyptem. Tyto strany se pokoušely dovést Izrael s Hamásem k míru už mnohokrát, zatím ale výrazněji neuspěly.

Právě kvůli diplomatické frustraci je možné, že Bílý dům v případě neúspěchu další dohody přestane mírové rozhovory vést. Pro Washington Post to naznačil pod podmínkou anonymity vysoko postavený představitel administrativy.

Do toho se objevila zpráva z Velké Británie, že tamní vláda omezí export zbraní do Izraele. Web Sky News uvedl, že nová britská vláda labouristů zaujala vůči Izraeli kritičtější postoj a v mnoha ohledech podporuje Palestinu. Samotné rozhodnutí o omezení exportu zbraní je ale spíše symbolické, protože židovská země dostává arzenál především od Washingtonu.

Rozhodnutí ale izraelská vláda nepřešla mlčením. „Několik dní poté, co Hamás popravil šest izraelských rukojmích, vláda Spojeného království pozastavila Izraeli třicet zbrojních licencí,“ stálo v příspěvku kanceláře Netanjahua na síti X.

Velká Británie byla přitom jednou ze zemí, která pomohla Izraeli v dubnu odrazit mohutný íránský dronový útok.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Obří stávka v Izraeli. Připojí se i největší letiště, lidé volají po příměří v Gaze

Tagy:
krize Izrael kritika Palestina Hamás Benjamin Netanjahu rukojmí