EXKLUZIVNĚ: Izraelka o 7. říjnu. S dětmi jsem seděla v úkrytu, manžela zabili teroristé

Lior a Revital s jejich dětmi

MAPA: Izrael zaútočil na Libanon

Můj manžel Lior byl zabit brzy ráno během boje s početnou skupinou teroristů. Zemřel jen několik set metrů od našeho domova. To byl okamžik, kdy se naše životy navždy změnily. V rozhovoru pro CNN Prima NEWS to řekla izraelská lékařka Revital Djaoui Ben Yaakovová, když vyprávěla o teroristickém útoku Hamásu ze 7. října 2023. Jak Revital vnímá vojenskou operaci židovského státu v Pásmu Gazy? Vytkla by něco izraelské armádě? A nastane podle ní někdy mír mezi Izraelci a Palestinci?

Od útoku Hamásu na Izrael uplynul rok. Jak se od té doby změnil každodenní život v Izraeli?
Absolutně se změnil, vlastně skoro nic nezůstalo stejné. Žít dlouhodobě ve válečném stavu je náročné. Tisíce lidí musely 7. října 2023 opustit své domovy, aniž by věděly, kdy – nebo jestli vůbec – se vrátí. Mnoho lidí si s sebou nemohlo vzít skoro nic, začali vlastně od nuly. V té chvíli se ukázala síla izraelského národa: mobilizace, vzájemná pomoc i dobrovolnictví, a to tím nejspontánnějším a nejčistším způsobem. Kolektivní trauma vedlo k obrovské solidaritě.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Londýnská dohoda? Smlouva, která mohla změnit svět. Hamás nemusel nikdy existovat

Během obrany Izraele zemřel váš manžel. Jak vůbec na 7. říjen vzpomínáte?
Zrovna probíhal svátek Simchat Tóra, což je za normálních okolností velmi radostné období v židovském kalendáři. Den předtím jsme měli velkou rodinnou večeři v domě mých rodičů. V sobotu 7. října jsme se probudili v 6:30 ráno, a to za zvuku šílených výbuchů a všudypřítomných zvuků alarmů. S dětmi jsme běželi do bezpečnostního úkrytu – jak už jsme ostatně zvyklí. Můj manžel Lior okamžitě vyrazil. Musel totiž nahradit velitele bezpečnostní jednotky, který byl zrovna v zahraničí. Bylo to naposledy, co jsme Liora viděli nebo slyšeli.

V úkrytu jsme společně seděli, hráli jsme deskové a vědomostní hry nebo sledovali zábavná videa. Měli jsme jen pár sušenek a jednu láhev vody, která pomalu docházela. Čekali jsme, až se Lior vrátí a řekne nám, že už je po všem. Jenže čas plynul a já jsem začala dostávat zprávy o nedaleké střelbě. Pustila jsem hudbu, aby děti neslyšely, co se děje venku. Potom jsme ale obdrželi zprávu, že máme být v úkrytu potichu, aby nás nezaslechli teroristé. Zároveň nám bylo řečeno, že nemáme otevírat dveře od baráku, pokud bude někdo klepat. Rovněž jsme měli zevnitř držet kliku dveří skrýše, pokud by se je někdo pokusil otevřít zvenčí. Vstup do úkrytu jsme zabarikádovali vším, co jsme měli po ruce.

Lior byl zabit brzy ráno během boje s početnou skupinou teroristů – jen několik set metrů od našeho domova. Dozvěděli jsme se o tom kolem půlnoci téhož dne. To byl okamžik, kdy se naše životy navždy změnily.

Izraelská lékařka Revital Djaoui Ben Yaakovová pochází z osady Ješa v oblastní radě Eškol na jihu židovského státu. Je matkou tří dětí a vdovou po členovi IDF Lioru Ben Yaakovovi, který 7. října 2023 padl při obraně osady Mivtahim před teroristy z Hamásu. Revital je členkou organizace IDFWO, která pečuje o vdovy a sirotky po padlých členech bezpečnostních složek Izraele. V září 2024 navštívila Prahu, aby se zúčastnila akce nadačního fondu Shalem, který se věnuje podpoře židovského státu. Revital se v exkluzivním rozhovoru pro CNN Prima NEWS podělila o zkušenosti z probíhající války na Blízkém východě i o vzpomínky na události 7. října 2023.

Teroristé z Hamásu zabili 7. října 2023 více než tisícovku Izraelců a unesli 251 lidí. Slyšela jste nějaké další smutné příběhy z vašeho okolí?
Už v době, kdy jsme byli v bezpečnostním úkrytu, nám neustále chodily další a další zprávy o hrůzách, které teroristé na izraelském území prováděli. Přesto jsem se snažila být silná, abych udržela rodinu pohromadě. Později jsem se dozvěděla, že moje sousedka Dana Sittonová přišla o své rodiče. Zemřeli při útoku na kibuc Nir Oz, jejich dům zcela shořel. Teroristé je zabili i s jejich psem. Sestru Dany, Shiri Bibasovou, Hamás unesl i s manželem a s jejich dvěma dětmi. Doposud jsme o jejich stavu nedostali žádné zprávy.

Z prohlášení nejmenovaného vysoce postaveného izraelského představitele vyplývá, že z 251 rukojmích jsou stále naživu desítky lidí. Tyto osoby se nacházejí nepřetržitě v zajetí už celý rok. I s ohledem na to – jaké nálady v současnosti panují v izraelské společnosti?
Přetrvává pocit, že se nemůžeme vrátit do normálního života, dokud se všichni rukojmí nevrátí domů. V případě tak malé země, jako je Izrael, lze říct, že každý místní obyvatel zná někoho, kdo ztratil člena rodiny nebo přítele, a to často tím nejkrutějším a nejstrašnějším způsobem. Existuje staré přísloví, které praví, že všichni Izraelci jsou sourozenci. Zažíváme masovou rodinnou tragédii. Nacházíme se ve válce o naše přežití. Do toho nyní vkládáme veškerou fyzickou i morální energii. Náš národ je přitom přesvědčen o tom, že středobodem života by měly být věci, jako je prosperita, rozvoj, vzdělání či inovace.

Mír nastane ve chvíli, kdy Palestinci složí zbraně. My nechceme válku, nikdy jsme žádnou nezačali. Hledáme mír a klid.

Jak se to vlastně všechno mohlo stát? Mám na mysli události ze 7. října 2023. Zaspala izraelská armáda? Bylo na hranici s Pásmem Gazy málo vojáků? Nebo je to chyba tamních politiků?
Je to vina Hamásu. Jejich členové se po celé dekády rozhodli investovat obrovské množství peněz, zdrojů a energie do vytváření infrastruktury pro teror. Místo aby vkládali svou energii do budování produktivního a šťastného národa... Palestinci se kdysi nešťastně rozhodli zvolit Hamás, který je vede ke zničení.

Co víte o vývoji izraelsko-arabských vztahů?

1 15 Kdy byl vyhlášen Stát Izrael?

2 15 Kdy probíhala první arabsko-izraelská válka?

3 15 Který stát po první arabsko-izraelské válce anektoval Západní břeh Jordánu?

4 15 Který stát po první arabsko-izraelské válce okupoval Pásmo Gazy?

5 15 Se kterými dvěma zeměmi se Izrael spojil proti Egyptu během suezské krize v roce 1956?

6 15 Které státy v důsledku šestidenní války (1967) ztratily část území?

7 15 Která území Izrael postupně anektoval po šestidenní válce?

8 15 V čem dopadla jomkipurská válka (1973) pro Izrael katastrofálně?

9 15 Který arabský stát v roce 1979 jako první uznal Stát Izrael?

10 15 Ve kterém roce byla založena Organizace pro osvobození Palestiny (OOP)?

11 15 V roce 1969 byl vůdcem OOP jmenován člověk, pod jehož vedením výrazně vzrostl význam této organizace. Jak se jmenoval?

12 15 Kterou organizaci Evropská unie nepovažuje za teroristickou?

13 15 Kdy byl vyhlášen Stát Palestina?

14 15 Kdy se Izrael kompletně stáhl z Pásma Gazy?

15 15 Kdo v současnosti vládne v Pásmu Gazy?

Máte % správných odpovědí.

To není dobrý výsledek. Zkuste to znova.

To není dobrý výsledek. Zkuste to znova.

To není špatné, ale pořád je co zlepšovat.

Gratulujeme, máte velmi dobré znalosti.

Výborně, vaše znalosti jsou skvělé.

Součástí izraelské odvety v Pásmu Gazy, která odstartovala hned 7. října 2023, je zničení obrovské části tohoto území. Jak se jako lékařka díváte na katastrofické záběry z Gazy?
Akce Izraele v Gaze nejsou odvetou, jsou reakcí a sebeobranou. Izraelští civilisté jsou dlouhá léta dennodenně terčem nevyprovokovaných raketových a dalších útoků. Pokud by cílem Izraele byla odveta či odplata, z Gazy by nezbylo vůbec nic. Moje srdce patří každému nevinnému civilistovi, kterého tragická vláda Hamásu drží v Gaze jako rukojmí. Hamás považuje životy Palestinců za bezcenné. Jsem hrdá na naši armádu, která jedná morálně a dělá vše pro to, aby minimalizovala počet civilních obětí.

Existuje něco, co byste izraelské armádě během vojenské operace v Pásmu Gazy vytkla? Je co kritizovat?
Izraelská armáda se zavazuje dodržovat nejvyšší morální standardy. Jsou neustále prováděny vyšetřovací rozbory. V případě potřeby se z nich poučíme.

Myslíte, že někdy v budoucnu zavládne mezi Izraelci a Palestinci mír?
Mír nastane ve chvíli, kdy Palestinci složí zbraně. My nechceme válku, nikdy jsme žádnou nezačali. Hledáme mír, klid a prosperitu.

MOŽNÁ JSTE PŘEHLÉDLI: Nejvyšší vůdce Hizballáhu Hasan Nasralláh je mrtvý, potvrdilo hnutí. Měl zahynout při náletu

Tagy: